Še 9 Disneyevih all-time klasik

genie, desert, aladin
Foto: simisi1 iz Pixabay

Disneyeve klasike so le Disneye klasike, težko mine teden brez njih. »Tudi ko smo že malo večji otroci, včasih zaslišimo pesmi našega otroštva in se vzradostimo. Si kdaj poslušal pesmi starih Disney klasik? Tistih izpred leta 2000? Poznaš njihova besedila? Popelji se v legendarno zgodovino animiranega filma s sledečim seznamom najboljših uspešnic!« smo zapisali v prispevku Najboljše Disney pesmi: spada tvoja najljubša med klasike? Zdaj predstavljamo še 9 Disneyevih klasik! Je tokrat tvoja med njimi?

Baby mind, Dumbo (Frank Churchill)

Dumbo je ena izmed najstarejših Disneyevih uspešnic iz leta 1941. Pesem baby mind nima izjemno catchy melodije, se pa vtisne v srce zaradi svoje vsebine. Slišimo jo, ko Dumbo obišče svojo mamo, ki je ujeta v okove in ga lahko zgolj objame z rilcem skozi rešetke. Nato odide in njune poti se ločijo. Ameriški filmski inštitut (AFI) jo je uvrstil na seznam 100-tih najboljših filmskih pesmi v 100 letih. Poleg tega je bila nominirana za Oskarja za najboljšo izvirno skladbo leto po izidu.

Disney's "Dumbo" - Baby Mine

Bella Notte, Dama in potepuh (Sonny Burke)

Prečudovita romantična skladba nas popelje naravnost na ulico, kjer imata dama in potepuh tipično italijansko večerjo. Ob poslušanju nas zamika, da bi si človek skuhal špagete in s svojo sorodno dušo (iz drugega socialnega kroga seveda) večerjal na balkonu s toplo osvetljenimi lampijončki v ozadju.

Bella Notte (From "Lady and the Tramp"/Sing-Along)

Colors of the Wind, Pocahontas (Alan Manken)

PocahontasColors of the Wind je skladba izjemnega pomena in uspeha. Z njo Pocahontas poduči kolonizatorje, ki v njeno domače okolje prinašajo nemir in kaos. Njihove vrednote in etnocentristični pogled nesramno označuje Ameriške staroselce za divjake in primitivce. Pocahontas je bila resnična oseba iz plemena Powhatan, ki je bila ujeta, pokristjanjena in poročena s pridelovalcem tobaka, Johnom Rolfetom. Odpeljana je bila v London, v visoko belsko družbo, kjer so jo predstavljali kot dober primer civiliziranega divjaka. Njena filmska verzija je veliko bolj romantizirana in aktivistična. Skladba je leta 1995 prejela Oskarja in zlati globus za najboljšo izvirno skladbo, za kar je bila sicer isto leto nominirana tudi sledeča skladba.

Pocahontas | Colors of the Wind | Disney Sing-Along

You’ve got a friend in me, Svet igrač (Randy Newman)

Počasna americana stil pesmica za sončno nedeljsko popoldne.

You've Got a Friend in Me

You’ll be in my heart, Tarzan (Phil Collins)

Še en film, ki romantizira ljubezen med »divjakom« in pripadnikom civilizirane družbe. Za produkcijo glasbe so zadolžili Phila Collinsa, bobnarja, ki naj bi dal v ospredje močan »džungleski« ritem, ki bi spremljal Tarzanove dogodivščine. Pesem You’ll be in my heart je požela uspeh in prejela zlati globus in Oskarja za najboljšo izvirno skladbo leta 2000. V originalu je bila napisana za njegovo desetletno hčerko Lily in morda ravno zato v sebi nosi nežen starševski ton.

Phil Collins - You'll Be in My Heart /Tarzan(ターザン)

Gaston, Lepotica in zver (Luke Evans, Josh Gad)

Je še kaj hujšega kot biti zavrnjen? Čeprav si nadvse privlačen, lahko veliko poješ, najboljše pljuvaš in najmočneje grizeš, ko se pretepaš! V takem primeru ti nič ne pomaga bolj kot pitje s prijatelji, ki te potolažijo kot oni najboljše znajo in ti dajo vedeti, natanko kako izjemen si.

The gospel truth, Herkul (Alan Menken)

Ta skladba je zanimiva zaradi mešanja grškoantične tematike z elementi ameriške gospel glasbe. Gre za dva svetova, ki se nikoli ne srečata v resničnosti, a zanimiva kombinacija zagotovo deluje s svojo barvito narativnostjo in animiranimi liki, ki plešejo po grških vinskih vazah. Omembe vredna je tudi skladba Zero to hero, ki opeva Herkulesov razcvet in uspeh.

Hercules - The Gospel Truth

Do You Want to Build a Snowman?, Ledeno kraljestvo (Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez)

Čeprav je Let it go glavna zvezda tega filma in jo danes skoraj vsak otrok mlajši od 10 let pozna, je skladba Do you want to build a snowman? zagotovo vredna več pozornosti, kot jo prejema. Gre za igrivo skladbo o prijateljstvu. Lahko jo označimo za otroško himno sestrstva ali odo človeku, s katerim želiš vse početi – od joka do vragolij.

Do You Want to Build a Snowman? (From "Frozen"/Sing-Along)

Un Poco Loco, Koko in velika skrivnost (Anthony Gonzalez, Gael García Bernal)

Deček Miguel z kitaro v rokiPriznam, da je to moja najljubša na seznamu. Morda, ker se smatram za veliko oboževalko Gaela Garcíe Bernala, ki je skladbo napisal. Ali pa, ker sem kot hispanistka primorana imeti pristransko mnenje. Ali pa, ker je to preprosto zabavna skladbica, ki me razveseli še na tako deževen in siv dan. In seveda Miguelov slavni »grito« s katerim oponaša mehiške mariachije in naznanja svoj nastop.

Luis Ángel Gómez Jaramillo, Gael García Bernal - Un Poco Loco (De "Coco")

Preveri še Najboljše Disney pesmi: spada tvoja najljubša med klasike?

Prejšnji članekHarry Styles vabi v Harryjevo hišo (Harry’s House album)
Naslednji članekMedvedek Pu bo grozljivka! Medvedek Pu: Kri in Med

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.