Kdo je Russell Brand? Od standup komika do duhovnega in političnega vplivneža

Russell Brand
Kdo je Russell Brand? Foto: russellbrand.com

Russell Brand ni prepoznaven le po svojem izgledu – gotski estetiki začetka tisočletja – temveč tudi po svoji osebnosti. Že od začetka kariere so se med njegovimi gledalci delila mnenja; nekateri so ga oboževali, drugi ga niso prenesli. Prelomnica v Brandovi karieri je bilo vodenje televizijske oddaje Big Brother’s Big Mouth, kjer je uspeval s karizmo in humorjem. Začel je izstopati med komiki in postal zelo zaželen voditelj. Od vedno je izpostavljal polemike, zato nikoli ni bilo lahko pričakovati, kakšen kaos lahko pripravi. V zadnjem času je na tapeti zaradi obtožb posilstva, spolnih napadov in čustvene zlorabe, ki pa jih sam zavrača.

Kariera v razvedrilni industriji: standup in televizija

Russell Edward Brand prihaja iz Essexa v Angliji. Svojo kariero je pričel kot standup komik, kar je nadaljeval tudi kasneje. Na turneji z naslovom Re:Birth so leta 2018 v film posneli nastop v Londonu, ki je na voljo na Netflixu. Leta 2011 je Brand vodil epizodo ameriške komične serije skečev Saturday Night Live.

Kariero na televiziji je pričel že leta 2000, ko je vodil oddajo na programu MTV. Že tam je pokazal svojo kontroverznost, ko je dan za terorističnim napadom na dvojčka World Trade Centra leta 2001 v službo prišel oblečen v Osamo bin Ladna, kar je bilo tudi med razlogi za njegovo odpustitev. Kasneje se je vrnil na MTV in vodil drugo oddajo. Vmes je sodeloval pri raznih oddajah, povezanih z Big Brotherjem. Vodil je tudi veliko drugih oddaj na britanskih kanalih. Poleg tega je vodil podelitve priznanj, kot sta BRIT Awards in MTV Video Music Awards.

Kariera v razvedrilni industriji: igralstvo in radio

Že od najstniških let je kot igralec upodabljal manjše vloge v televizijskih serijah in filmih. Prva večja vloga, s katero je dobil pozornost tudi v ZDA, je bila v filmu Pozabi Saro (Forgetting Sarah Marshall). V filmu, v katerem je leta 2008 upodobil rock zvezdnika Aldousa Snowa, med drugim igrajo Jason Segel, Kristen Bell in Mila Kunis. Od takrat je zaigral v uspešnih filmih in serijah, poleg tega je posodil glas prepoznavnim risanim likom.

Russell Brand za mikrofonom
Foto: Russell Brand on Facebook

Leta 2002 je pričel delo na radiu, ko je vodil oddajo na londonski radijski postaji Xfm. Kasneje je dve leti vodil The Russell Brand Show na BBC-jevih postajah. Oddajo so zaključili po tem, ko sta s sovoditeljem v etru predvajala nespodobna sporočila, ki sta jih po telefonu pustila igralcu Andrewu Sachsu. BBC je zaradi tega prejela kazen v višini 150.000 funtov. Od leta 2017 Brand vodi podkast Under the Skin with Russell Brand.

Avtor knjig

Od leta 2006 do 2009 je Brand pisal kolumne za športno rubriko časopisa The Guardian in jih nekaj izdal v knjigi Irons in the Fire. Za isti časopis je pisal tudi komentarje dogajanja v pop kulturi in politiki.

Napisal je dve avtobiografiji; My Booky Wook (2007) in Booky Wook 2: This Time It’s Personal (2010). Leta 2014 je izdal otroško knjigo, ki pa ni bila pozitivno sprejeta. Izdal je še štiri druge knjige, med njimi Revolucija (2014), kjer poziva, naj se pridružimo nenasilni družbeni revoluciji in zamenjamo kapitalistični sistem z vključujočo družbo, kjer velja enakost.

Politični pogledi in aktivizem

Russell Brand je postajal znan tudi po svojih političnih pogledih. Njegovi nazori so levičarski. Javno kritizira omejeno izbiro volivcev, zagovarjanje alternativnih sistemov vladanja pa je postalo eno njegovih temeljnih načel. Zavzema se za bolj pravičen način distribucije sredstev in večjo moč ljudi.

Sam pa prejema kritike, ker na volitvah ne voli. Po njegovem mnenju, nima smisla voliti, ko se glavne politične stranke bistveno ne razlikujejo med sabo, poleg tega razmerje med vlado, velikimi podjetji in določenimi mediji onemogoča demokratično odločanje ljudi.

Sodeloval je v odprtih pismih, v katerih so s somišljeniki obsojali razne agresije, npr. Izraelski napad na Gazo leta 2009. Spregovoril je na protestih. Izključili so ga iz GQ-jevega dogodka, ker je izpostavil, da je sponzor dogodka Hugo Boss včasih izdeloval uniforme za nemške naciste in to pospremil z imitacijo nacističnega marša.

Dalajlama je Branda izbral za gostitelja mladinskega budističnega dogodka leta 2012 v Manchestru, ker je dokazal, da se lahko s pomočjo duhovnosti spremeni življenje. Spregovoril je tudi glede pomena dekriminalizacije drog po svoji odvisnosti in po smrti prijateljice pevke Amy Winehouse.

Idejni vodja na družbenih omrežjih

Brand je leta 2014  svoje ideje preselil še na eno video platformo: YouTube. Ustvaril je serijo The Trews: Resnične novice z Russellom Brandom, v kateri je analiziral novice ter gostil razne gospodarstvenike, novinarje in aktiviste.

Med pandemijo covida-19 je Brandov YouTube kanal nekoliko obrnil smer, ko je voditelj razpravljal o teorijah zarote glede omenjene bolezni. V tem času je močno pridobil na priljubljenosti; njegov kanal je pridobil več kot 6 milijonov naročnikov, njegovi posnetki pa več kot milijardo ogledov.

Videoposnetek na YouTube kanalu Russella Branda
Videoposnetek na YouTube kanalu Russella Branda Foto: izrez zaslona on YouTube

Finn McRedmond iz politično-družbene revije New Statesman je letos zapisal, da je Brand združil svoje tradicionalno socialistične vrednote s sumi in tesnobo nove ameriške desnice.

Ko je YouTube septembra lani odstranil enega od njegovih videoposnetkov zaradi napačnih medicinskih informacij, se je preselil na platformo Rumble z novo oddajo v živo. Še vedno ustvarja tudi na YouTubu, kjer ima 6,7 milijona naročnikov.

Tudi na drugih platformah dosega veliko število ljudi; na Instagramu ima 3,8 milijona sledilcev, na X-u 11,3 milijona, na TikToku pa 2,3 milijona. V svojih sledilcih želi spodbuditi prebujenje, tako v družbenopolitičnem kot duhovnem smislu.

Osebno: zveze

Russell Brand in Katy Perry
Russell Brand in Katy Perry l Foto: on YouTube

Leta 2010 se je Russell Brand poročil z eno najbolj znanih pop pevk tega stoletja Katy Perry, a njun zakon je trajal manj kot dve leti.

Leta 2017 se je poročil s pisateljico in ilustratorko Lauro Gallacher, s katero ima dve hčerki. Par pričakuje še tretjega otroka. Skupaj vodita dobrodelno organizacijo The Stay Free Foundation, ki pomaga ljudem z odvisnostjo in duševnimi težavami.

Osebno: odvisnost in duhovnost

Brand je večkrat javno spregovoril o svoji odvisnosti od drog in alkohola, o tem je tudi pisal v avtobiografiji. Zaradi težav, povezanih z drogo, je bil aretiran dvanajstkrat.

Russell Brand na odru svojega spiritualnega dogodka
Russell Brand na odru svojega spiritualnega dogodka Foto: Russell Brand on Facebook

Trezen naj bi bil od leta 2002. Bil je celo pokrovitelj programa za zdravljenje odvisnosti in rehabilitacijske dobrodelne ustanove Focus 12. V sklopu te organizacije je organiziral zbiranja sredstev, bil je tudi podpornik (t. i. sponzor) ostalim v procesu rehabilitacije.

Pri odvajanju mu je pomagala tudi transcendentna meditacija, ki jo prakticira. Poleg tega se tudi drugače posveča duhovnosti. Včasih je bil budist, pokazal je zanimanje za Hare Krišno in kristjansko spiritualnost.

V neskladje z zakonom ni prišel le zaradi uporabe ilegalnih drog, ampak tudi zaradi obračunavanja s paparaci. Leta 2010 je bil aretiran, ker je na letališču enega napadel. Dve leti kasneje je od drugega vzel telefon in ga vrgel v okno stavbe, s čimer je poškodoval oba predmeta.

Brand se je spopadal z več duševnimi motnjami. Diagnosticirali so mu motnjo pozornosti ADHD in bipolarno motnjo. Imel je bolimijo in odvisnost od pornografije, v določenem obdobju se je večkrat samopoškodoval.

Obsodbe spolnih napadov

Leta 2006 je pevka in igralka Dannii Minogue v intervjuju s tabloidom obtožila Branda, da jo je spolno nadlegoval, ko je bila gostja v njegovi televizijski oddaji. Leta 2014 ga je spolnega nasilja ter čustvene in fizične zlorabe obsodila nekdanja partnerica Jordan Martin.

Prah pa je dvignila nedavna obtožba štirih žensk, ki so jo objavili mediji. Po skupni preiskavi so Dispatches, britanski dokumentarni program o aktualnih dogodkih na Channel 4, ter časopisa The Sunday Times in The Times 16. septembra letos objavili obtožbe štirih anonimnih žensk. Branda obtožujejo posilstva, spolnih napadov in čustvene zlorabe med letoma 2006 ter 2013.

Temu je sledila naknadna obsodba spolnega napada, še več žensk pa je javno opisalo neprijetne dogodke z Brandom. Branda je zaradi obtožb opustila njegova agencija Tavistock Wood. Kaznoval ga je tudi YouTube, ki mu je začasno onemogočil monetiziranje računa. BBC pa je iz svojega arhiva že odstranil nekaj gradiva, v katerem je bil Brand. Po drugi strani je generalni direktor medijske platforme Rumble, Chris Pavlovski, dejal, da se ne bodo pridružili »mafiji kulture izbrisanja«.

Poleg omenjenih štirih žensk naj bi obtožbe na policijo že med letoma 2018 in 2022 večkrat podala še ena ženska, a policija ni ukrepala. Brand je žensko leta 2017 obtožil nadlegovanja.

Russell Brand, ki je zdaj v preiskavi policije, se je odzval z videom na YouTubu, kjer pravi, da gre za zelo resne obtožbe, ki jih »absolutno zavrača«. Trdi, da so bila njegova razmerja vedno sporazumna.

So, This Is Happening

Prejšnji članekVeste, kako vam lahko plastenje otopli vaš odnos do zime?
Naslednji članekAli ob oživljanju vidimo, kaj se zgodi z nami po smrti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.