Literarni kritiki Kritiško sito podelili Ani Marwan z romanom Zabubljena

Ana Marwan je nagrajenka Kritiškega sita za roman Zabubljena
Ana Marwan je nagrajenka Kritiškega sita za roman Zabubljena

Nagrado kritiško sito za najboljše literarno delo leta 2021 je prejela Ana Marwan. Društvo slovenskih literarnih kritikov je Ani Marwan nagrado prisodilo za roman Zabubljena. Uradno ji bo nagrada podeljena v okviru Slovenskih dnevov knjige na vrtu Društva slovenskih pisateljev. Temu bo sledil tudi pogovor z avtorico, ki živi v Avstriji in tam tudi ustvarja.

Kritiško sito za Ano Marwan z romanom Zabubljena

Kritiško sito je edina literarna nagrada v Sloveniji, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega vtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujeo literarni kritiki. Za nagrado sta bila nominirana tudi Jasmin B. Frelih z romanom Piksli in Goran Vojnović z romanom Đorđić se vrača. Vsi trije romani so izšli pri založbi Beletrina.

O nagrajencu/-ki je letos odločal kritiški forum v sestavi: Tina Bilban, Matej Bogataj, Goran Dekleva, Aljaž Koprivnikar, Jasna Lasja, Martina Potisk, Anja Radaljac, Ana Schnabl, Maja Šučur, Anja Zidar, Silvija Žnidar, Manja Žugman in Jernej Županič.

O romanu Zabubljena

Rita se razvija počasi in ni prepričana, v kaj. Še bolj kot sebe opazuje okolje, v katerem išče svoje mesto. Pogled usmeri na gospoda Ježa, o katerem meni, da bi ji lahko bil na njeni poti v pomoč. Opazuje ga in secira. Kar uide očesu, zapolni domišljija, njuno prepletanje pa je tako tesno, da ju je kmalu težko ločiti.

Preveri, kaj smo zapisali o romanu Ane Marwan v prispevku Zabubljena Ane Marwan je za na glavno polico.

O Ani Marwan

Ana Marwan se je leta 1980 rodila v Murski Soboti. Po študiju primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je leta 2005 preselila na Dunaj, kjer je leta 2008 prejela literarno nagrado schreiben zwischen den kulturen. Leta 2019 je pri avstrijski založbi Otto Müller izšel njen knjižni prvenec v nemščini Der Kreis des Weberknechts, lani je sledil roman Zabubljena v slovenskem jeziku. Od leta 2018 živi in dela v avstrijskem kraju Wolfsthal v bližini Bratislave in Dunaja.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZakaj je piling kože tako pomemben?
Naslednji članekPo treh letih se vrača glasbeni event: Prihaja tudi Dubioza!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.