Najboljše lokacije za kulturo v Ljubljani leta 2023

SNG opera in balet
Foto: FotoGablitz on iStock

Si si zaželel kulturnega udejstvovanja ampak ne veš, kje se kaj dogaja? In Your pocket ti je priskočil na pomoč in izbral top 10 gledališč oziroma lokacij, kjer se odvija uprizoritvena umetnost, da ne bo noben tvoj večer več prazen.

1. Kino Šiška

Kino Šiška Foto: on kinosiska.si

Središče urbane kulture in umetnosti, ki gosti gledališke, koncertne in plesne dogodke, hkrati pa zagotavlja tudi produkcije pogoje v obliki studia, laboratorijev in vadbe.

S svojim poslanstvom spodbuja inovativnost in mednarodna povezovanja, kar pripelje do umetniškega napredka v slovenskem prostoru.

2. Lutkovno gledališče Ljubljana

Lutkovno gledališče Ljubljana Foto: on lgl.si

Gledališče bazira na 100-letni tradiciji lutkarstva v Sloveniji. Letno organizira več kot 500 predstav, katerih ciljno občinstvo so ponavadi otroci, vseeno pa organizira tudi lutkovne predstave za odrasle in tako prisostvuje k soustvarjanju evropske uprizoritvene umetnosti.

Znotraj gledališča veliko dajo na kulturno-umetnostno vzgojo in si redno prizadevajo za umestitev več kulturnih vsebin v programe vzgojno-izobraževalnih ustanov.

3. SNG Drama

SNG Drama Foto: on drama.si

V Drami so uprizorjene raznovrstne igre; ogledati si je mogoče klasične evropske scenarije ter sodobne slovenske in tuje produkcije.

Želijo si, da bi prav vsaka skupina v družbi imela možnost ogleda predstav, zato ponujajo razne ugodnosti za študente in omogočajo dostop ranljivim skupinam. Za tiste, ki niso fizično zmožni obiska, pa so v času koronavirusa začeli s serijo posnetkov, kjer igralke in igralci doživeto berejo prozo, poezijo in dramatiko.

4. Križanke

Križanke Foto: Robert Pavsic iz iStock

Križanke so bile zgrajene že v 13. stoletju kot samostan za nemški viteški red križnikov, dokler jih ni Jože Plečnik stoletja kasneje preuredil v kulturno prizorišče, to funkcijo pa so ohranile do danes. Njegova inspiracija pri prenovi so bila dela renesančnih arhitektov z veliko oken in luči, ta italijanski čar pa še danes privablja mnoge obiskovalce kulturnih prireditev in koncertov.

5. Mladinsko gledališče

Slovensko mladinsko gledališče Foto: on Mladinsko.com

Mladinsko gledališče je bilo ustvarjeno kot prvo poklicno gledališče za otroke in mladino v Sloveniji in se je že od samega začetka ukvarjalo s težavnimi temami. To načelo so kasneje še nadgradili in se usmerili še v družbeno in politično kritičnost ter začeli inkorporirati komponento provokativnosti, ki nekatere odvrača, druge pa pritegne, včasih navkljub njihovi volji.

Vztrajno si prizadevajo predstavljati nove poglede na stvari in razvijati nove gledališke prakse. Njihov program ni za vsakogar, vendar obstaja verjetnost, da se boš zaljubil vanj, če mu le daš priložnost.

6. Ljubljanski grad

Ljubljanski grad Foto: on ljubljanskigrad.si

Ljubljanski grad je sam po sebi znamenitost, vredna ogleda, za nadgradnjo izkušnje pa organizira tudi več ogledov, ki na zanimiv in včasih interaktiven način predstavijo zgodovino gradu (in tudi njeno bolj temačno stran).

Izbereš si lahko tudi participacijo v igri, kjer moraš v eni uri rešiti zmaja in nepoškodovan uiti iz gradu.

7. SNG Opera in balet

SNG Opera in balet Ljubljana Foto: on opera.si

Repertoar Opere in Baleta Ljubljana je sestavljen iz mnogo baletnih, opernih in koncertnih del – nekatera klasična, nekatera plod slovenskih, druga pa tujih koreografov. Program ustanove je odsevan tudi v njeni zunanjosti, ki je očesu privlačen miks tradicionalnega in modernega.

8. Cankarjev dom

Cankarjev dom Foto: on www.cd-cc.si

S svojo kulturno ponudbo bi Cankarjev dom osrečil še velikega slovenskega pisatelja, po katerem je dobil ime. V notranjosti vsebuje več dvoran, namenjenih umetniškim filmskim projekcijam, koncertom, gledališkim predstavam in pa raznim festivalom. Občasno si je v njem mogoče ogledati tudi kakšno razstavo.

9. Slovenska filharmonija

Slovenska filharmonija Foto: on Wikipedia

Filharmonija je simbol prizadevanja za visoko glasbeno kulturo v Sloveniji, z več leti zgodovine za njo, ki to potrjuje. Predstavlja zatočišče za ljubitelje glasbe in gosti številne nadarjene tuje in domače glasbenike. Če je glasba tvoja velika ljubezen, je Slovenska filharmonija vredna obiska.

10. Mestno gledališče ljubljansko

Mestno gledališče ljubljansko Foto: on Facebook MGL

Mestno gledališče je imelo hvalevreden razvoj; iz svojih skromnih začetkov, ko je skupina študentov Akademije za gledališče na majhnem odru ljudem želela predstaviti svojo strast, je postalo drugo največje slovensko gledališče z več kot 100 zaposlenimi.

Prizadevajo si uprizarjati kvalitetne predstave, ki temeljijo na kritičnosti, intenzivnosti in polemičnosti.

Anja Koglot

Junior novinar

VIRIn Your Pocket
Prejšnji članekSo vstopnice za svetovno prvenstvo v Planici res predrage?
Naslednji članekJubilejna 65. Bujta repa prihaja v Festivalno dvorano

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.