Dežela modrega neba, kameljega mleka in puščav

Pa so fantje prišli v ciljno državo, o kateri je bilo celotno pot največ govora. Mongolijo so izbrali zato, ker je do tja 13.000 km, kar so povprečno prevoženi kilometri, ki jih prevozi Slovenec v enem letu.

Dežela modrega neba

Mongolija ali dežela ‘Modrega neba‘ je 19. največja država na svetu in ima na leto povprečno 260 sončnih dni, ponaša pa se z bogato kulturno dediščino. Je dežela velikih kulturnih in pokrajinskih kontrastov, saj se lahko iz milijonskega glavnega mesta Ulan Batorja hitro preselimo v redko poseljena območja stepe, kjer ljudje še vedno živijo v sožitju z neokrnjeno naravo. Glavno mesto je Ulaanbaatar, država pa ima skoraj 3 milijone prebivalcev. Uradni jezik je mongolski, govori ga kar 95% prebivalstva.

Ima izredno vroča poletja in izjemno mrzle zime, saj se temperature spustijo tudi pod -30°C. Najbolj primeren čas za obisk je v poletnem času, še posebej v mesecu avgustu (fantje so si izbrali najboljši čas), saj so vremenski pogoji najbolj ugodni.

Mongolija je republiko proglasila leta 1912, kar je sovpadalo s propadom zadnje Kitajske dinastije, priznana pa je bila leta 1921.

Fermentirano kobilje mleko in mongolska teletina

Mongolska kuhinja je sestavljena iz mlečnih izdelkov, mesa in živalskih maščob, uporaba zelenjave ter začimb pa je zelo omejena. Nanjo je vplivala tudi kitajska in ruska kuhinja, ena najbolj priljubljenih jedi pa se imenuje “buzz”, ki je na pari kuhan sirov zavitek in je ena bolj tradicionalnih jedi. Mongolci so znani tudi po svoji mongolski teletini. Nacionalna pijača se imenuje Airah, ki je poletna pijača iz fermentiranega kobiljega mleka. Pridelujejo tudi vodko, v glavnem mestu pa prodajajo tudi različne vrste piv.

Spoznajte kulturo in navade

Mongolija in Mongolci imajo drugačne navade kot Zahodni svet in zato naša vljudnostna dejanja ne bodo imela enakega efekta, kot ga imajo doma. Potrebno je poznati njihovo kulturo in navade. Nekaj napotkov: vedno sprejmite stvari z desno roko in palcem, ki kaže navzgor; pijte z desno roko, s palcem obrnjenim navzgor; nevljudno je zavrniti darilo; ko vam ponudijo hrano se potrudite in jo vsaj poizkusite; nikoli ne kažite s kazalcem na nekoga, saj je to zelo nespoštljivo.

Po državi se lahko vozite z letalom, vlakom ali avtobusom. Vlak sicer ni najboljša ideja, saj so povezave skromne, vlaki pa ne točni. Avto ni varna izbira, saj je kakovost cest precej slaba. Avtobusi so ugodni in uporabni, vendar so primerni predvsem za krajše razdalje. Za lokalne premike so najbolj primerni konji, hoja pa je alternativna opcija, če želite izkusiti pravo nomadsko življenje.

Preverjanje prometa slabo

Izmed vseh držav, ki so jih v okviru projekta Po pamet obiskali fantje iz društva SLOWenc, je Mongolija najverjetneje še vedno država z najmanj prometa. Ker je država manj razvita so tudi ceste slabše vzdrževane, kar podpre dejstvo, da je zelo veliko prometnih nesreč s smrtnim izidom. Omejitev v naselju je 60 km/h,pri preverjanju kršitev pa niso nič kaj strogi. Vožnja po Mongoliji je nevarna, sploh ponoči, ker izven glavnega mesta ni osvetljave. Mogoče še boljše, da so fantje svojega Subaruja pustili v Kirgiziji

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekŠtipendije za leto 2018/2019
Naslednji članekŽelite izboljšati svojo posteljno predstavo? Začnite se samozadovoljevati.

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.