Svetovalnica: izmenjava

Blurred motion of people walking along the corridor in big library
Foto: AnnaStills iz iStock

Pozdravljeni,
sem študentka 2. letnika Filozofske fakultete. Od svojih prijateljev študentov sem slišala že ogromno dobrega glede izmenjav, zato »skok v tujino« mika tudi mene. Najbolj me privlačita dve izmenjavi – Erasmus izmenjava in Basileus izmenjava, vendar ne vem, kakšen je postopek prijave, katere dokumente potrebujem, kakšne so zahteve, … Na izmenjavo bi šla, če je to možno, že v začetku naslednjega leta.
Prosim, pomagajte mi pri izbiri!
Lep pozdrav, Nastja

Nastja, pozdravljena!

Veseli me, da si se odločila vsaj del svojih študentskih let preživeti v tujini. Kot so ti povedali tvoji kolegi, ki so se na izmenjavo že odpravili, je to res krasna izkušnja – tako s študijskega kot tudi življenjskega vidika.
Ker te zanimata dve izmenjavi – Erasmus in Basileus -, ti bom vsako od njiju predstavila, končna odločitev pa je seveda tvoja.

Erasmus izmenjava
Erasmus izmenjave potekajo znotraj Evropske unije in so povečini vezane na pogodbe, ki jih ima tvoja fakulteta sklenjene z drugimi fakultetami z enakim (ali vsaj podobnim) študijskim programom. Obdobje izmenjave je omejeno: študij na partnerski univerzi traja najmanj 3 mesece in največ 12 mesecev. Pogoj za izmenjavo je podpisan bilateralni sporazum med matično in partnersko ustanovo.
Na spletni strani tvoje fakultete lahko preveriš, s katerimi fakultetami ima sklenjen bilateralni sporazum, in se na podlagi tega odločiš za državo, v kateri si želiš študirati.
Ker si študentka Univerze v Ljubljani, si zaključila najmanj prvi letnik študija in na tovrstni izmenjavi še nisi bila, si že skoraj zadostila pogojem za prijavo na Erasmus izmenjavo.
Dodatni pogoji za sprejem na Erasmus izmenjavo so odvisni od vsake posamezne fakultete: verjetno boš najprej morala opraviti razgovor s komisijo, morda jih bo zanimalo tudi tvoje povprečje, znanje jezika, … Predlagam ti, da se glede pogojev pozanimaš kar pri koordinatorju za mednarodne izmenjave na tvoji matični fakulteti.
Prijava zahteva tudi nekaj birokracije, saj moraš sestaviti t. i. »learning agreement«, v katerem na izbrani fakulteti najdeš predmete, ki so skladni s predmeti na matični fakulteti. Pri tem ti lahko pomaga Erasmus koordinator. Tudi izbrana fakulteta ti bo poslala svoje prijavne obrazce.
Če pogledamo še finančno plat izmenjave: na strani Univerze v Ljubljani lahko prebereš, da Erasmus študenti lahko zaprosijo za štipendijo iz sredstev t. i. Akcije 2, vendar v skladu s pravili EU do nje niso avtomatično upravičeni.
Izračun štipendij še vedno poteka na nacionalnem nivoju, izplačilo pa se vrši na posamezni sodelujoči instituciji (Univerza v Ljubljani). Mesečni znesek za posamezno državo, destinacijo je za vse Erasmus študente enak. Višina štipendije za izmenjave študentov za študij je v študijskem letu 2010/11 znašala 300 evrov mesečno, ne gre pa pričakovati, da bi se ta znesek v prihodnjih letih veliko spreminjal.
Napisala si, da želiš na izmenjavo v začetku naslednjega leta, kar pomeni, da boš morala s prijavo precej pohiteti. Rok za prijave za študijsko leto določi vsaka članica Univerze v Ljubljani sama (v tvojem primeru Filozofska fakulteta), Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Ljubljani pa mora dokončen izbor prejeti do 15. marca 2011. Žal mi nisi povedala, na kateri smeri Filozofske fakultete študiraš, zato moraš sama preveriti, do kdaj moraš obrazec za prijavo oddati pri svojem oddelčnem koordinatorju.
Naj ti kot primer povem, da je rok za oddajo prijavnice na Oddelku za slovenistiko 22. februar 2011, lahko pa so roki tudi prej, na Pravni fakulteti morajo prijavnice oddati do 10. februarja.
Ko se boš vrnila domov, boš morala predložiti dokaz – priznanje o študijskem uspehu v tujini. Na podlagi tega dokumenta se ti bodo študijske obveznosti, ki jih boš opravila na univerzi gostiteljici, priznale tudi na matični fakulteti.

Basileus
Basileus izmenjave so del Erasmus Mundus Akcije 2. Basileus je sestavljen iz osmih univerz Evropske unije in dvanajstih univerz na Zahodnem Balkanu. Izmenjave delujejo dvosmerno: študentje iz Zahodnega Balkana lahko pridejo na izmenjavo v Evropsko unijo, študentje iz Evropske unije pa se lahko odpravijo na eno izmed dvanajstih balkanskih univerz.
Na spletni strani www.basileus.ugent.be lahko prebereš veliko koristnih informacij, med drugim je naveden tudi rok za prijavo, ki poteče 15. februarja 2011. Prav tako se lahko na omenjeni spletni strani tudi prijaviš prek spletne aplikacije.
Izmenjava prek programa Basileus traja najmanj en semester, v tem času pridobiš okrog 30 kreditnih točk (ECTS), največ pa 1 študijsko leto, na ta način pridobiš 60 kreditnih točk, minimalno pa 40 kreditnih točk.
Spletni prijavi moraš priložiti tudi nekatere dokumente, med katerimi so najpomembnejši: priporočilo profesorja, kopija jezikovnega certifikata in prepis predmetov v angleškem jeziku. Kot dodiplomska študentka moraš poslati še študijski načrt v angleškem jeziku. V študijskem načrtu navedeš predmete, ki bi jih rada obiskovala na univerzi gostiteljici v času izmenjave. Študijski načrt podpiše univerza gostiteljica.
Štipendija za Basileus izmenjavo je precej visoka, kar 1000 € mesečno.
Sprejem na tovrstno izmenjavo je omejen, kriteriji za sprejem pa so trije: akademsko znanje (povprečje ocen, predhodno znanje ipd.), ki ti prinese 40 točk, jezikovne sposobnosti slediti predavanjem, ki ti prinesejo 30 točk ter motivacijsko pismo, s katerim ravno tako dosežeš največ 30 točk k skupnemu seštevku. Več točk kot dosežeš, večja je možnost, da boš na izmenjavo sprejeta.
Kot že rečeno, boš vse informacije pa tudi vso potrebno dokumentacijo dobila na prej navedeni spletni strani www.basileus.ugent.be.

Upam, da sem ti s svojim odgovorom vsaj nekoliko olajšala izbiro. Verjamem, da se boš imela lepo, ne glede na to, kam se odpraviš, veliko namreč šteje že pridobljena izkušnja!
Za vse dodatne informacije smo ti svetovalci za študij v tujini Zavoda Študentska svetovalnica vsekakor na voljo.

Živa Cotič, svetovalka za študij v tujini
Zavod Študentska svetovalnica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.