Implantant, ki bi lahko nudil lajšanje bolečin

Ženska se zaradi bolečine drži za ramo
Foto: Tumisu iz Pixabay

Znanstveniki so razvili napravo, ki bi lahko predstavljala alternativo zdravilom za lajšanje bolečin, kot so opioidi. Gre za implantat, ki s hlajenjem živcev blokira signale bolečine. Ekipa, ki je razvila napravo, trdi, da bi ta lahko pomagala pri prenašanju akutne bolečine, na primer po amputaciji in določenih operacijah.

Alternativa zdravilom za lajšanje bolečin

Naprava vsebuje črpalko, zunanji nadzorni sistem in mehak implantat iz gumijastega polimera. V implantatu so drobni kanalčki, ki tvorijo vijugasto pot in tako zaobjamejo živec. Po tej potki se pretakata tekoče hladilno sredstvo in tekoči dušik. Med izhlapevanjem tekočine se temperatura zniža. Za konstantno in ustrezno temperaturo skrbi elektronski senzor, ki zaznava spremembe v temperaturi in ustrezno prilagodi tok hladilne tekočine skozi kanalčke.

Ena izmed prednosti naprave pred uporabo zdravil za lajšanje bolečine je, da naprava ne povzroča odvisnosti. Ker je narejena iz bioloških vodotopnih materialov, se v telesu po uporabi razgradi. Njena običajna doba delovanja je nekaj tednov, nato pa se v nekaj mesecih popolnoma razgradi in raztopi. Napravo bi lahko vsadili kar med primarno operacijo, ki jo prestaja pacient.

Alternativa prinaša tudi izzive, so pojasnili strokovnjaki

Uporaba naprave prinaša tudi svoje izzive. Njena pomanjkljivost je, da ni preveč specifična za bolečino. Medtem ko lajša bolečino namreč implantat duši signale tudi preostalih živčnih vlaken, na primer tistih, ki so povezana s čutili ali mišicami. To bi lahko vodilo v precejšnjo šibkost. Poleg tega bi lahko obstajal nek manjši delež ljudi, pri katerih bi hlajenje živcev bolečino zgolj poslabšalo. Raziskati je potrebno tudi morebitne stranske učinke dolgotrajnega hlajenja živcev.

Preden bo nov implantat na voljo pacientom, bo minilo še nekaj časa. Potrebna je namreč previdnost in zagotavljanje varnostnih standardov, zato bo naprava v prihodnjih letih morala prestati še veliko testiranj na živalih. Zaenkrat pa so implantat že preizkusili na podganah.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekJe piratstvo v Sloveniji legalno?
Naslednji članekYouth Action Week: Mladi o demokraciji in udejstvovanju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.