Kolesarjenje v snegu: Nasveti in napotki

Kolesarjenje pozimi
Kolesarjenje pozimi Foto: Katie Wintersgill iz iStock

Kolesarjenje je sicer tipičen poletni šport, a tudi pozimi in celo v snegu je mogoče kolesariti. To je lahko precej neprijetno in neudobno, lahko pa tudi izredno zabavno. Odvisno od tega, kako se pripraviš in opremiš, ko se odpravljaš na zimsko avanturo s kolesom.

Preberi si nekaj nasvetov in napotkov, ki ti bodo koristili pri kolesarjenju v snegu – če moraš s kolesom priti do najbližje avtobusne postaje, ali pa če preprosto tako uživaš v tem športu, da te niti sneg ne zaustavi.

Imaš zimske gume?

To sploh ni hec! Pomisli: na avtu se ti zimske pnevmatike v snegu zdijo samoumevne, čeprav imaš tam kar štiri kolesa s precej večjo stično površino s tlemi kot na kolesu. Za vožnjo po snegu so najprimernejši tako imenovani fat bike-i, ki imajo posebej široke gume in s tem omogočajo boljši oprijem v snegu. Ker verjetno ne boš kupoval posebnega kolesa za kolesarjenje v snegu, preveri vsaj, če lahko namestiš širše gume in plašče, ki imajo čim boljši profil za vožnjo po snegu. O tem se pozanimaj na spletni strani proizvajalca kolesarskih plaščev.

Najboljša izbira (predvsem če te na trasi lahko presenetijo tudi poledeneli odseki) pa so tako imenovane gume ježevke – gume z žebljički.

Takšne gume so lahko tudi zanimivo božično darilo za najbolj zagrizene kolesarje.

Are Studded Tires Worth It? Testing Studded Tires on Ice | Winter Cycling | Winter Biking

Primerna oblačila za kolesarjenje pozimi

Jasno je, da se moraš pozimi precej bolj obleči kot poleti. A vendar ne pretiravaj. Najslabše je namreč, da se oblečeš preveč, se hitro spotiš, preostanek poti (predvsem na spustih) pa te zebe. Zato je bolje vzeti več plasti, ki jih po potrebi lahko slečeš. Če boš kolesaril po razgibanem terenu, obvezno vzemi s seboj tudi dodatno vetrovko ali kolesarsko jakno za spuste. Pozimi za spuste vzemi tudi debelejše rokavice, ki si jih na vrhu klanca oblečeš kar čez tanjše rokavice. Podrobnejši dress code za vožnjo po snegu najdeš na spodnjem posnetku:

The Ultimate Cycling Kit Guide For Cold Weather Rides

Redno menjaj buffe

Buff – tista rutka, ki jo lahko uporabiš na 101 način, je odlična rešitev v mrzlem vremenu. Kadar je zunaj zares mrzlo, je najbolje, da si ga namestiš okoli vratu in potegneš čez spodnjo polovico obraza, torej čez usta in celo čez nos. S tem boš dihal nekoliko toplejši zrak. A že po kakih 20 min ta rešitev lahko postane neuporabna, saj z izdihanim zrakom buff počasi navlažiš. Ko je enkrat moker, te hladi namesto greje. Takrat je čas, da zamenjaš buff s svežim. Morda se zdi nekoliko potratno, a deluje. Na vožnjo torej vzemi več buffov in jih menjaj, ko postanejo mokri in ne opravljajo več svoje funkcije. Podobno lahko velja tudi za rokavice, če se hitro spotiš ali pa med vožnjo pogosto pristaneš v snegu.

Več prtljage

Kot si verjetno že opazil, boš pozimi med kolesarjenjem s seboj prevažal precej več »prtljage« kot poleti. Namesto, da si vsa dodatna oblačila, hrano in morebitno orodje tlačiš v žepe na kolesarskem dresu, si raje omisli manjšo torbico za na kolo. To lahko na primer namestiš pred krmilo, vanjo pa pospraviš odvečna oblačila. Kolesarjenje bo na ta način udobneje, lažje pa boš tudi pospravil dodatna oblačila, ki jih boš med vožnjo slekel.

A cyclist in gloves near a mountain bike with a bag on the handlebars
Foto: vadishzainer iz iStock

Termo bidoni

V bidonu imaš lahko najboljši športni napitek, a če se bo ohladil na zunanjo temperaturo, ga ne boš spil niti požirek. Zato se splača investirati v kakovostne bidone, ki so dobro izolirani in namenjeni kolesarjenju v mrazu. Pozoren bodi, iz katerega materiala so izdelani: v plastične bidone raje ne nalivaj vročega čaja (če ne verjameš, si tu poglej, kako nevarno je pogrevanje plastike).

Če ti kolesarjenje v snegu še vedno ne diši preveč, je morda čas, da se odpraviš na dopust s kolesom v tople kraje. Gran Canaria in Tenerife sta preverjeno odlični kolesarski destinaciji 😉.

magnificent view of Tenerife and its mountainous landscapes
Foto: DEBOVE SOPHIE iz iStock
Prejšnji članekBitju, ki naj bi izumrlo pred 50 leti, bo pomagalo podjetje, ki oživlja mamuta in ptico dodo
Naslednji članekTudi Supernova se je z donacijo pridružila projektu Božiček za en dan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.