Še dve odlični uvrstitvi za slovensko atletsko reprezentanco

Zadnji dan dvoranskega evropskega prvenstva v atletiki v Torunu na Poljskem sta odlično peto in osmo mesto prinesli še Maja Mihalinec v teku na 60 metrov in Neja Filipič v troskoku.

Zelo izenačena boja

Neja Filipič je svoj nastop v finalu troskoka zaključila z odličnih 14,02 metra in osvojila končno osmo mesto. Dan prej je v kvalifikacijah skočila 14,09, kar je bilo dovolj za finale. »V soboto sem pokurila skoraj vso energijo, bi lahko rekla. Zelo sem se morala potruditi za nov skok čez 14 metrov, kar pa tudi ni kar tako. To je šele drugi moj tak izid v sezoni in tudi v karieri. Bil pa je izenačen boj za odličja, najboljše tri je ločil le centimeter, odločalo se je v zadnji seriji. Sama pa imam še rezerve,« je povedala po tekmi.

Druga slovenska finalistka zadnjega dne evropskega prvenstva je bila Maja Mihalinec, ki je s časom 7,26 sekunde osvojila peto mesto in bi, če bi izboljšala izid sezone, osvojila tudi medaljo – tek je bil zelo izenačen. »Bile smo zelo izenačene in tu so odločale malenkosti. Dobro sem tekla predvsem drugi del teka, kar je pomembno za sezono na prostem in tek na 200 metrov, kar bo moja disciplina na olimpijskih igrah. Peto mesto pa je potrditev, da sem v vrhu na stari celini,« je z rezultatom in uvrstitvijo zadovoljna Mihalinčeva. V najkrajši sprinterski disciplini je zmagala Švicarka Alja del Ponte z izidom sezone na svetu – tekla je kar 7,03 sekunde.

Odličen izkupiček prvenstva za Slovenijo

Naj spomnimo, da je dvoransko evropsko prvenstvo 2021 eno najboljših zadnjih let – Slovenija je namreč domov prinesla medaljo z evropskega članskega prvenstva po kar dvanajstih letih. Nazadnje sta kolajni za Slovenijo domov prinesli leta 2009 Marija Šestak v troskoku in Sonja Roman v teku na 1500 metrov.

Tina Šutej
Tina Šutej je na evropskem prvenstvu v skoku ob palici osvojila medaljo za Slovenijo po kar 12 letih. Foto: AZS Facebook.

Poleg srebrne medalje se lahko slovenska reprezentanca pohvali z veliko finalnimi nastopi: v finale so se uvrstili kar štirje atleti: Luka Janežič, na 400 metrov je bil šesti, Maja Mihalinec, Neja Filipič in Tina Šutej, le malo je zmanjkalo še Lii Apostolovski (skok v višino). Tudi ostali udeleženci evropskega prvenstva so se odlično odrezali, slabše se je končalo le za Marušo Mišmaš Zrimšek, ki je bila v teku na 3000 metrov zaradi prestopa diskvalificirana, in Tilna Ovnička, ki ni smel nastopiti zaradi izolacije ekipe.

Naslednja postaja: Tokio

Kar nekaj slovenskih atletov si je že zagotovilo nastop tudi na olimpijskih igrah. Normo imajo zaenkrat med atletinjami Maja Mihalinec Zidar (tek na 200 metrov), Tina Šutej (skok s palico) in Maruša Mišmaš Zrimšek (3000 metrov zapreke), med atleti pa Kristjan Čeh (met diska).

Prejšnji članekZakaj so ženske v znanosti velikokrat še vedno spregledane?
Naslednji članekŽiga Turk prejemnik bodeče neže za najbolj seksistično izjavo leta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.