Bruc, brucovanja in spoznavni večeri

Brucovanje je zabava, združena s šaljivim obredom sprejema študentov novincev v študentovsko skupnost.
Bruc je naziv za študenta prvega letnika, v ožjem pomenu se izraz uporablja za študente prvega letnika, preden ti opravijo neformalni iniciacijski proces imenovan brucovanje, s čimer postanejo »pravi« študenti.

Številne zabave v čast novincem
Oktober je začetek novega študijskega leta. Za novopečene študente to pomeni prehod v eno izmed najzanimivejših življenjskih obdobij. V tem mesecu se odvijajo številni spoznavni večeri in brucovanja v študentskih domovih, organizirajo jih posamezni oddelki fakultet ali fakultete kot celota, klubi študentov itd. Študentski žuri mladim pomagajo pri vzpostavljanju socialne mreže. Komunikativni in novih poznanstev željni te sicer lahko najdejo tudi na faksu, vendar so pogosto omejeni s časom in prekrivajočimi urniki. Na ta način spoznaš svoje vrstnike, bodoče prijatelje, uspešne ljudi in lahko navežeš stike.
Spoznavnih večerov in brucovanj v okviru fakultete se pogosto udeležijo tudi profesorji in je prav gotovo največja fakultetna zabava. V študentskih domovih sprejmejo s tem medse novince, študentski klubi pa nove člane, ki bodo nadaljevali delo prejšnjih generacij.
Največje vseslovensko brucovanje pa prireja ŠOU Ljubljana na Gospodarskem razstavišču z nastopi številnih znanih slovenskih in tujih glasbenih zvezd.

Potek spoznavanja in brucovanja
V okviru fakultet se spoznavni večer lahko začne z večerjo oziroma prigrizki, kateremu sledi šaljivi del. Bruce čakajo številne preizkušnje, s katerimi odkažejo, kaj znajo in kakšni so, pitje brucomora, razglasitev naj bruca in brucke, deklamiranje zaprisege ter druge igre. Temu pa seveda sledi spoznavanje in zabava. Brucomor je velika neznanka in včasih celo strah brucev. O njegovih sestavinah krožijo včasih že prav bizarne zgodbe. Recept je seveda skrivnost, dokler nisi sam na položaju, da ga za mlajše generacije pripravljaš ti, vendar se o sestavinah tudi takrat ne govori.

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.