»Časa pred krizo ne bo nikoli več nazaj. Svet se bo le še hitreje vrtel!«

V sredo, 31.marca 2010, se je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani odvijal tradicionalni, že 48. Seminar Študentske borze.
Seminar Študentske borze je tokrat prvič potekal v razširjeni obliki. Finančno-borzni utrip: Analize in napovedi je pripravil ugledni borzni analitik Peter Jenčič ter v slabi uri na kratko opisal dogajanje na izbranih borznih trgih. Dotaknil se je makroekonomskih kazalcev zadnjih šestih mesecev, predstavil problematiko varčevanja, brezposelnosti in domačega povpraševanja. Nadaljeval je s prikazom dogajanja na surovinskih in blagovnih trgih ter zaključil z navedbo štirih možnih scenarijev, ki bi se lahko zgodili v prihodnjih šestih mesecih.
Po predavanju je bil čas tudi za kratek odmor – obiskovalci seminarja so se posladkali ob okusnih slaščicah ter malce poklepetali drug z drugim, v prijetnem vzdušju pa so z obiskovalci seminarja nekaj besed spregovorili tudi gostje okrogle mize, vidni slovenski gospodarstveniki.

Okrogle mize Slovensko gospodarstvo na prelomu – izzivi in strategije prihodnjega desetletja so se udeležili Aleš Bratož, predsednik uprave Revoza, Sandi Češko, predsednik in solastnik Studia Moderna, dr. Mojmir Mrak z Ekonomske fakultete in Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka. Da so se kresala mnenja in različna stališča, je poskrbela Vita Cajnko Javornik, glavna in odgovorna urednica revije Manager.
Gostje so si bili enotni, da trenutna gospodarska kriza ni prizanesla nobenemu podjetju. Še več, Češko, lastnik multinacionalke, je priznal, da je bilo tisto obdobje »grdo, zelo brutalno hudo in prizadele so nas devalvacije«. Dr. Mrak je nadaljeval, da je »gospodarska kriza nastopila kot plima – razkrila je čeri, ki so bile v času gospodarske rasti skrite pod vodo«. Ob vprašanju o državni pomoči podjetnikom pa so se gostje kar zamislili. Opogumil se je Češko, ki je bil kritičen: »Težko izposojeni in drag denar smo zazidali meter pod zemljo«. V nadaljevanju je svojo trditev pojasnil s tem, da smo v Sloveniji vlagali v dejavnosti s prenizkim multiplikatorjem in izrazil obžalovanje, da je udeležbo na okrogli mizi v zadnjem trenutku odpovedal minister za razvoj in evropske zadeve mag. Mitja Gaspari. Rešitev vidita Urlep in Bratož predvsem v »notranji konkurenčnosti in učinkovitem poslovanju«. Na vprašanje, kam gre slovensko gospodarstvo, na kateri poti je, sta se tako Mrak kot Češko strinjala, da stvari nikoli več ne bodo enake. Vsi čakajo, da bo kriza minila in bo potem vse po starem. Pa ne bo! Stvari se bodo samo še hitreje vrtele, vedno več stvari se bo dogajalo in vedno hitreje se bodo odvijale, sta zaključila svojo misel.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.