Curriculum vitae – večni problem

Curriculum vitae ali skrajšano (in bolj poznano) kot CV danes služi tudi kot prijava na prosto delovno mesto s strani iskalca zaposlitve. Ni važno, ali gre za redno zaposlitev ali študentsko delo, pravila so si običajno zelo podobna. Imam to srečo (smolo?), da na svojem delovnem mestu sodelujem tudi v procesu iskanja novih zaposlenih ali študentov. Imel sem priložnost videti in prebrati več tisoč življenjepisov oz. drugih oblik prošenj/prijav na delovno mesto. Rad bi delil nekaj svojih izkušenj in pomagal, da se izognete bodočim napakam pri pisanju CV-ja:

 

1. Pravopis: Naučite se uporabljati „spell checker“ v Wordu oz. v redkem primeru, da ga nimate, naj nekdo za vami prebere vaš CV, saj običajno sami za seboj ne opazimo svojih napak. Pred kratkim sem prebral CV, v katerem je kandidatka navajala, da je zelo natančna, pri tem pa je narobe črkovala besedo „natančna“.

 

2. Fotografija: Uveljavlja se nenapisano pravilo, da CV-ju pripnete svojo fotografijo. Le-ta naj bo velika vsaj toliko kot fotografija za osebni dokument, pri čemer naj se jasno vidi vaš obraz. NIKOLI, in res mislim, NIKOLI ne dajajte slik z zabav, morja (po možnosti iz bazena, kjer ste slikani v kopalkah), oddaljenih slik, kjer se vas sploh ne vidi ali slik, kjer ste na kakršen koli način neprimerno oblečeni. Slike naj ne bodo obrezane, raztegnjene ali prestare. Če je potrebno, doma naredite „foto session“, da dobite eno dobro sliko. Seveda ne pozabite, obleka naredi človeka, ampak bodite previdni, suknjič, srajca in kravata mogoče niso najbolj primerna oprava za delo v strežbi nočnega lokala.

 

3. Socialna omrežja in splet: Verjemite mi, da si večina delodajalcev vzame pet sekund časa in vaše ime in priimek vtipka v spletni iskalnik. Preverite sami, kakšne informacije bodo našli o vas. Če hočete narediti dober vtis in pokazati, da ste zaupanja vredna oseba, potem vsaj zaklenite dostope do vaših socialnih omrežij oz. odstranite slike, kjer vam, npr. nek tip pije shot tekile iz popka ali kaj podobnega.

 

4. Pomanjkanje informacij: Še enkrat preverite, če imate napisane vse osnovne informacije, verjemite ali ne, ampak večini CV-jev manjka datum rojstva oz. starost kandidata. Ne pozabite tudi na začasno prebivališče, v kolikor ne živite na uradnem naslovu. Delodajalec bo hitro izločil vašo prošnjo, če piše, da ste npr. iz Murske Sobote, prijavljate pa se za delo v Portorožu, nikjer pa seveda ne piše, da začasno živite v Kopru. Ne pozabite tudi na mail in telefonsko številko, na katero ste seveda dosegljivi.

 

5. Oblika CV-ja: V praksi se največkrat uporablja EUROPASS CV – predlogo boste našli na spletu. V kolikor delodajalec posebej zahteva Europass CV, potem si naredite uslugo in ga pošljite v tej obliki, saj mogoče ostalih oblik sploh ne bo prebral. V vsakem primeru uporabljajte obliko, ki je pregledna in daje ravno prav informacij – ne preveč in tudi ne premalo.

 

6. Elektronski naslov: V kolikor ne odnesete ničesar iz teh nasvetov, potem odnesite vsaj to: ne uporabljajte elektronskih naslovov iz časov, ko ste bili stari 15 let (brez zamere vsem te starosti). Naj vaš mail ne bo mychy93@ … , spider-man88@ …, najvecji.frajer@ … ali kaj podobno butastega. Nihče vas ne bo resno jemal! Ustvarite si nov naslov, ki naj po možnosti vsebuje vaše ime in priimek in nič drugega.

 

7. Vsebina: Verjamem, da nimamo vsi toliko izkušenj, kot bi si jih želeli za določeno delovno mesto. A naj vseeno CV ne bo prazen. Minimalno kar lahko naredite, da izpolnite rubriko hobiji oz. pod kompetence navedete katere izmed vaših kompetenc. Bodite izvirni oz. si vsaj na spletu preberite kakšen primer CV-ja in potem kakšno stvar tudi prekopirajte. Seveda pod hobije ne pišite „igranje igric na Xboxu“ oz. naj ne bo vaš posebni dosežek „High score“ pri igri Guitar hero. Kar se tiče izkušenj, je le-te možno napisati na zelo različne načine. Lahko napišete samo „strežba“, lahko pa uporabite malo domišljije in dodate delo s strankami, sposobnost komunikacije in sposobnost opravljanja več stvari hkrati kot dodatne kompetence.

 

Želim vam veliko uspeha pri iskanju dela, ne glede na obliko ali vrsto dela – vsak mora nekje začeti.

Mitja Urbanček

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.