JOOOOJ, PRIHAJA ČAS IZPITOV

IZPITNO OBDOBJE JE TU …

Izpitno obdobje je tu in z njim vsi napotki. Kako se najbolje pripraviti, na kakšen način se zmotivirati, kako študirati, katero učno gradivo uporabiti … Vsak človek je drugačen, zato je tudi načinov študiranja veliko. Ko enkrat ugotoviš, kakšno študiranje ti je pisano na kožo, si na konju!

Priprava na izpit!
Seveda se je treba za vsak izpit ustrezno pripraviti. Načinov učenja je veliko. Ljudje se poslužujemo različnih tehnik učenja – nekateri glasno berejo, drugi tiho, spet tretji delajo izpiske, miselne vzorce itd. Seveda pa vsak izpit ne zahteva enakih in enako intenzivnih priprav. Ponekod je dovolj, da stvar le preletimo, včasih celo samo poslušanje predavanj, toda večinoma se je treba »vsesti dol«, kot pravijo naše mame, in dodobra naštudirati vso stvar.

Koristni nasveti naših predhodnikov!
Če imamo možnost in poznanstva iz starejših letnikov, potem je seveda dobrodošlo, da se o izpitu tudi pozanimamo. Prijatelje povprašajte o načinu učenja za posamezen izpit, o času, ki so ga namenili študiju določenega izpita, o literaturi, prosite jih za njihove zapiske ali »izbrskajte« kakšne stare primere izpitov. Prosite jih tudi, da vam povedo, na kaj je treba še posebej paziti in kje so »zanke«.
Izpit!
Poznamo več oblik izpitov. Včasih so izpiti le ustni, velikokrat kombinacija pisnega in ustnega, možni so tudi skupinski izpiti ali izpiti po kolokvijih. Izpitnih rokov je tekom leta razpisanih kar nekaj, toda zapomnite si – prvi rok je zlati rok. Zlati? Seveda, vedno so bili in so še danes prvi roki precej lažji kot vsi naslednji. Velikokrat je seminarska naloga pogoj za pristop k izpitu, ponekod pa celo kolokvij ali skupina večih kolkvijev. Profesorji pa morajo izpite popraviti v sedmih delovnih dnevih, na njihovo oceno pa se lahko tudi pritožite. Seveda imate vso pravico do vpogleda v ocenjeno delo.

Z »izpit triki« do boljšega uspeha!
Velikokrat že minimalne malenkosti pripomorejo k boljši koncentraciji in posledično tudi k večjemu znanju in boljšemu uspehu na izpitih. Pred učenjem poskrbite za urejeno okolico, še posebej za temeljito pospravljeno pisalno mizo. Urejeni zapiski so ključ do uspeha. Vedno si naredi načrt, loči pomembno od manj pomembnega gradiva in si z izstopajočim črtalom označi najpomembnejše. Tudi vnaprej določen urnik pripomore k uspehu. Vsebuje naj vse oznake za čas namenjen učenju, čas za hranjenje, prosti čas itd. Seveda pa je pomemben tudi dovolj svetel prostor in zadostna količina vode. Namesto kave si skuhaj zeleni čaj, vedno pa pred seboj imej kozarec vode.

Izpitno obdobje je čas učenja in čas izpitov, toda tudi z učenjem ne gre pretiravati, saj vam lahko pade odpornost in zbolite, bolni pa se nikakor ne morete učiti.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.