Kaj je „tutorstvo“?

two women young caucasian female student sitting at home with her mentor teacher looking to the notebook explaining lesson study preparing for exam learning education concept real people copy space
Foto: Miljan Živković iz iStock

„Tutorstvo“ je nenavadna in za večino od vas verjetno neznana beseda, zato je dobro (iz)vedeti, da vam bo oseba, ki nosi naziv „tutor“, tekom vašega visokošolskega študija lahko v veliko pomoč.

Beseda tutor je latinskega izvora (tutor, -oris, m.) in pomeni varuha oziroma stražarja. V študentskem jeziku beseda tutor pomeni bodisi študenta višjega letnika, ki študentom nižjih letnikov (ali tujim študentom, študentom s posebnimi potrebami) pomaga z nasveti glede študija in študentskega življenja nasploh, bodisi učitelja tutorja, ki študentom svetuje o študiju, študijskih smereh, kariernih možnostih in podobnem.

V praksi je zaživelo predvsem študentsko tutorstvo
Poznamo štiri osnovne oblike študentskega tutorstva, in sicer uvajalno tutorstvo, predmetno tutorstvo, tutorstvo za tuje študente in tutorstvo za študente s posebnimi potrebami.

Uvajalno tutorstvo je namenjeno brucom – študentom 1. letnika. Ti študentje se – sploh če bodo v kraju študija tudi bivali – znajdejo v novem življenjskem okolju, ki prinaša vrsto sprememb. Da se nanje lažje privadijo, so jim lahko v pomoč uvajalni tutorji. Vprašanja glede količine in načina študija, knjižnic in drugih informacijskih virov, opravljanja izpitov, študentskih bonov, študentskih domov in podobna so tista, s katerimi se študentje pogosto obračajo na uvajalne tutorje.

Predmetno tutorstvo je namenjeno študentom vseh letnikov, v praksi pa pride v poštev predvsem za študente nižjih letnikov. Način izvajanja tutorstva je po fakultetah različen, namenjen je predvsem odpravljanju vsebinskih dilem študija pri posameznih predmetih, informacijam o priporočeni količini in načinu študija in tudi o opravljanju izpita (npr. pogosta vprašanja in naloge na izpitih). Na nekaterih fakultetah je v navadi, da ima študent predmetni tutor z zainteresiranimi študenti srečanja, na katerih debatirajo o študijski snovi, tutorji jim razložijo (predvsem) njene težje razumljive dele, študentje pa tutorje lahko tudi povprašajo, kar jih zanima v zvezi z dotičnim predmetom.

Tutorstvo za tuje študente je oblika tutorstva, ki v praksi pomeni svetovanje študentom na študijskih izmenjavah, študijskih praksah in drugih oblikah mednarodnega prehajanja in izobraževanja študentov v naši državi. Študentom, ki del svojih obveznosti opravljajo v tujini, je seveda kakršen koli nasvet glede študija na fakulteti, na kateri gostujejo, dobrodošel. Prav tako ti študentje potrebujejo nasvete glede študentske prehrane, bivanja in podobno – še toliko bolj kot „domačini“; pridejo namreč v drugo državo, v okolje, ki je zanje novo. Tutor za tuje študente lahko „gostom“ pomaga vzpostaviti tudi kulturni in družabni stik z novim okoljem.

Zelo pomembna oblika študentskega tutorstva je tutorstvo za študente s posebnimi potrebami. Odveč je pripomniti, da se študentje s posebnimi potrebami soočajo s še večjimi dilemami kot drugi študentje, saj na vseh fakultetah zanje ni dobro poskrbljeno. Tutor za študente s posebnimi potrebami naj bi študentom pomagal pri dilemah (takšnih in drugačnih), s katerimi se srečujejo tekom študija.

Toliko o oblikah tutorstva. Tutorstvo je na skrbi študentskega sveta posamezne članice univerze. Študentski svet se študentom običajno predstavi v okviru uvodnega študijskega dneva oz. dni na začetku študijskega leta. Če teh informacij ne boste dobili, vas bodo do njih lahko napotili v referatu članice. Za Univerzo v Ljubljani lahko nekaj več informacij najdete še na http://www.uni-lj.si/studij_na_univerzi/tutorstvo.aspx

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.