Kaj mi prinaša status študenta?

Status študenta avtomatično pripada redno vpisanemu študentu.

Prinaša ti predvsem številne ugodnosti, in sicer od študentske vozovnice za razne avtobuse, vlake itd. do bonov za prehrano, pa razne mednarodne študentske karte, ki ti omogočajo poceni spoznavanje sveta, omogočeno imaš bivanje v študentskem domu, znižane imaš razne športne, kulturne prireditve, tečaje (športne, jezikov in drugih stvari), skratka, ugodnosti je veliko …

Iz statusa študenta izhajajo pravice do:
• subvencioniranega bivanja – študentski dom ali bivanje pri zasebnikih s subvencijo,
• subvencioniranega prevoza,
• subvencionirane prehrane – študentski boni,
• štipendije,
• zdravstvenega zavarovanja po starših do 26. leta starosti,
• dela prek študentskega servisa,
• otroškega dodatka, preživnine, družinske pokojnine do 26. leta starosti.
(Vir informacij: Brigita Grbin in Danijela Gutić, Študentska svetovalnica, socialno svetovanje)

Kot smo v uvodu povedali, si z vpisom na visokošolski zavod pridobiš status študenta, katerega izkazuješ s študentsko izkaznico. S statusom študenta ti pripade tudi pravica, da lahko v času študija enkrat ponavljaš letnik ali pa spremeniš študijski program ali smer; lahko se izobražuješ po več študijskih programih, po interdisciplinarnih ali po individualnih programih, ki jih izvaja eden ali več visokošolskih zavodov; lahko pa študij tudi prekineš.

V kolikor študent izpolnjuje pogoje, si lahko pridobi tudi status športnika, kulturnika ali status študenta invalida. Vsekakor pa status študenta ne prinaša samo pravic in ugodnosti, temveč tudi dolžnosti.

Glavne dolžnosti in naloge študenta so obiskovanje predavanj, vaj in seminarjev, redno opravljanje izpitov, kolokvijev in drugih študijskih obveznostih. Status pa študent izgubi, če diplomira, če ne diplomira v 12 mesecih po zaključku zadnjega semestra, če se izpiše, se ne vpiše v naslednji semester ali letnik, je bil izključen, dokonča podiplomski študij ali če ne dokonča podiplomskega študija v ustreznem, s statutom predpisanem roku.
(Vir informacij: Zlatka Keček in Alen Brkić, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje pri ŠOUM)

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.