Ko nimate časa obiskovati predavanj

Poleg klasičnega študija postajajo vse pogostejše in priljubljene tudi druge oblike študijev. Razvili so se t. i. študiji na daljavo, imenovani tudi e-študiji ali spletni študiji. Največkrat se jih poslužujejo študenti in tudi odrasli, ki niso končali študija ali se želijo na hitro prekvalificirati oziroma priti do želene izobrazbe. Vse več ljudi ima prezasedene dneve in ne morejo obiskovati predavanj. Razvili so se tudi zaradi tistih, ki imajo majhne otroke, se aktivno ukvarjajo s športom ali jim preprosto vožnja vzame preveč časa, vendar bi kljub temu radi končali fakulteto. Ta oblika študija omogoča, da kljub vsakodnevnim obveznostim pridemo do želene izobrazbe.

 

Primerjava s klasičnim načinom študija

V primerjavi s klasičnim načinom študija so standardi znanja (učni cilji, obseg učnih tem in vrste študijskih obveznosti) enaki. Iste so tudi obveznosti in število doseženih kreditnih točk, enak je zaključek študija (diplomski izpit in zagovor diplomskega dela). Razlika je le v količini ur, ki jih moraš prebiti v izobraževalni ustanovi. Pri študiju na daljavo je to v povprečju enkrat do dvakrat na mesec po pet šolskih ur. Mentorja ali predavatelje lahko kontaktiraš preko elektronske pošte, fizično pa v času konzultacij. Z ostalimi udeleženci izobraževanja si lahko izmenjuješ informacije in se posvetuješ preko spletnih klepetalnic, foruma ali osebnih sporočil.

Med največje prednosti te oblike študija spada časovna razporeditev študiranja, ki si jo določaš sam. Študiraš lahko takrat, ko ti okoliščine to dopuščajo. Sam si določaš tempo glede na ostale dnevne obveznosti in lastne sposobnosti. Na izpite se lahko pripravljaš kjer koli, potreben je le računalnik in dostop do interneta.

Vendar pa je potrebna veliko večja mera samodiscipline.

 

Potek študija na daljavo

Pred začetkom študija šola pripravi terminski načrt študija s predmeti. Predmeti imajo določen predvideni čas za učenje in datume izpitov. Za vsak predmet šola organizira eno uvodno srečanje, kjer spoznaš predavatelja, cilje in osnove predmeta, merila pri ocenjevanju predmeta in študijske obveznosti. Nato študiraš sam ob pomoči mentorja ali predavatelja. Prek interneta imaš zagotovljen dostop do potrebnih interaktivnih multimedijskih učnih gradiv. Učenje je enako kot pri klasičnem študiju, popestreno je s seminarskimi nalogami, diskusijami, študijami primerov, skupinskimi nalogami in drugim.

Za preverjanje napredka študenta na daljavo skrbi tutor, ki svojega študenta usmerja, spodbuja, informira in mu svetuje. Občasno so organizirana srečanja študentov, predavateljev in tutorja. Izpiti se opravljajo klasično, v predavalnicah, na sedežu izobraževalne ustanove.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.