Ministrstvo razočarano nad študenti

Ministrstvo za delo zavrača očitke študentske organizacije glede predloga o malem delu in so nad njihovo odločitvijo, da izstopajo iz socialnega dialoga, razočarani.

Kot je v današnji izjavi za medije dejal vodja sektorja za programe zaposlovanja na ministrstvu za delo Zoran Kotolenko, so nad odzivom Študentske organizacije, ki po njegovih besedah ne želi sodelovati v delovni skupini za pripravo zakona, razočarani.

“Zakon ne ukinja možnosti da bi se študenti preživeli”
Zakon o malem delu po njegovih besedah ne ukinja možnosti, da se študenti s svojim delom preživljajo v času študija. Delo jim bo še naprej omogočeno, vendar bo zdaj nekoliko bolj obremenjeno z dajatvami. Medtem ko je bila dosedanja obremenitev študentskega dela približno 12,5 odstotka, bo po novem največ 30 odstotkov, je dejal. Še vedno pa bo to za delodajalce dovolj zanimiva oblika dela, je prepričan Kotolenko. Ob očitku študentov, da bo z zakonom o malem delu ukinjena avtonomija študentske organizacije, pa zagotavlja, da avtonomija organizacije ostaja in se bo njeno delo še naprej financiralo iz koncesije. “Res pa je, da se določene aktivnosti prenašajo v sfero programskega financiranja preko javnih razpisov,” je dejal. V skladu z zakonom o malem delu bodo študentom tudi formalno priznane delovne izkušnje in delovna doba, je opozoril. Kot je spomnil, imajo namreč študentje zdaj premalo formalno priznanih delovnih izkušenj.
“Namesto 14 tisoč, letos 40 tisoč štipendij”

Študentsko delo je bilo do zdaj urejeno v zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, ki pa ga zdaj pripravljajo na novo. V obravnavo na vlado ga nameravajo poslati še pred poletjem, je dejal. Po njegovih besedah vzporedno s pripravljanjem zakona o malem delu pripravljajo tudi spremembe zakona o štipendiranju, po katerih se bo število državnih štipendij študentom v primerjavi s približno 14 tisoč v lanskem letu povečalo na približno 40 tisoč. Obe besedili nastajata vzporedno, veljati pa bosta začeli hkrati, je zagotovil Kotolenko.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.