Mlade ženske svojih podjetniških idej ne morejo niti preizkusiti

Mlade ženske, ki bi se bile pripravljene odločati za samostojno podjetniško pot, nimajo mehanizma, v okviru katerega bi lahko svojo podjetniško idejo preizkusile. Če to poskušajo storiti, trčijo ob birokracijo, ki jih finančno obremeni, še preden vedo, ali bodo lahko uspele, ali pa so prisiljene idejo preizkušati v coni sive ekonomije. Zato so na Zavodu Nefiks v sodelovanju z vsebinsko mrežo Vključen.si na odločevalce naslovili pobudo za oprostitev prispevkov mladim podjetnicam, ki se želijo podati na samostojno podjetniško pot.

Mreža za socialno vključevanje, Vključen.si in Zavod Nefiks sta v letu 2014 med skoraj 300 mladimi brezposelnimi opravila raziskavo o ovirah pri vključevanju na trg dela ter pridobljene izsledke dopolnila s pomočjo fokusnih srečanj na terenu in statističnih podatkov. Na podlagi navedenega je bilo ugotovljeno, da so najbolj ranljiva skupina v smislu zaposlovanja mlade ženske z družboslovno izobrazbo.

Ker so le-te v večini navedle, da podjetniško idejo imajo, vendar se jo zaradi strahu pred zadolžitvijo zaradi davkov in prispevkov, ne upajo preizkusiti, so za olajšanje vključevanja na trg dela pripravili ukrepa, ki bi ozko določeni ranljivi skupini mladih brezposelnih žensk omogočila, da v prvem letu preizkusijo svojo podjetniško idejo. Maja, 25: »Svojo podjetniško idejo bi zelo rada preizkusila, vendar žal v tem trenutku nimam 300 EUR mesečno, da bi odprla s.p. in si plačevala obvezne prispevke. Ukrep, ki bi mi omogočal to, da v enem letu stestiram trg in »štartam« podjetje bi bil zame ključen«.

Prvi predlagani ukrep predvideva oprostitev plačila prispevkov drugi pa subvencijo v prvem letu delovanja. »Pobuda je nastala na podlagi resničnih potreb mladih žensk, nekatere med njimi so že precej obupane, zato upamo, da ji bodo odgovorni prisluhnili in jo upoštevali« pravi Živa Štiglic, vodja mreže Vključen.si.    Ukrepa so poslali odločevalcem; Ministrstvu za šolstvo, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje in drugim deležnikom. Zdi se nujno, da se tej ranljivi skupini olajša vstop na trg dela, saj je število brezposelnih mladih žensk z družboslovno izobrazbo izjemno visoko in številka še narašča. Prav tako s pobudo želijo vse naštete deležnike in širšo družbo osvestiti o sistemski težavi s katero se srečujejo mlade družboslovno izobražene ženske. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.