Modno oblikovanje, grafika in tekstilstvo: svetloba in barve

Pravijo, da brez barv ni življenja. Niti ga ni brez svetlobe. Barve in svetloba so rdeča nit našega bivanja. O barvah razmišljamo in jih izbiramo; nekatere imamo radi, drugih se izogibamo. Z njimi se izražamo, včasih se jim tudi odpovemo. Svetloba nas privlači, nam jasni pogled, nam pomaga spoznavati svet okoli nas in nam daje energijo. Dodatek teme dela svetlobo še svetlejšo. Barve in svetloba so bistvo, ki povezuje tekstilstvo, modno oblikovanje in grafiko.

 

Barve so že v zgodovini predstavljale razkošje, saj so barvila pridobivali iz naravnih, pogosto omejenih virov. V različnih obdobjih zgodovine so bile priljubljene in modne različne barve, npr. škrlatna, rumena, bela, črna itd. Razvoju umetnih vlaken je sledil razvoj novih barvil in odprl vrata brezmejni pestrosti tekstilij. Še danes velja, da tekstilije, ki niso obarvljive, niso tržno zanimive. Barva je tudi sredstvo komunikacije med modnim oblikovalcem in uporabnikom, pri čemer je potrebno upoštevati geografske, socialne in kulturne zakonitosti. Določene barve in vzorci so lahko »zaščitni znak« modne hiše in oblikovalca. Različne barve imajo tudi različen psihološki vpliv na uporabnika, ki ima ob njih različna čustva, občutja in spomine. Tudi v grafiki in medijih že dolgo ne gre več brez barv. Barvna fotografija in barvni film sta spremenila svet, upravljanje barv pa se je razvilo v široko področje raziskav. Črno-bela fotografija in film, nekoč nuja, sta danes svobodna izbira, redkost in prestiž.

 

Zaznavanje in poimenovanje barv je zaradi različnih izvorov svetlobe in različnega odzivanja opazovalca na določeno barvo subjektivno. Svetloba spreminja barvo tekstilij in oblačil. Svetloba poudarja obliko oblačil na modnih brveh in omogoča medijem, da jih zapišejo v večnost. Svetloba tudi omogoča, da kostumi in liki v njih zaživijo na odru in platnu.

 

Barve in svetloba, moda in oblikovanje, grafika in mediji ter tekstilstvo in tehnika se od nekdaj prepletajo, dopolnjujejo in medsebojno podpirajo. Povezav med njimi se pogosto niti ne zavedamo. Tesna povezava med modnim oblikovanjem, grafičnimi in interaktivnimi komunikacijami ter tekstilno tehnologijo je organizacijsko, raziskovalno in izobraževalno bistvo Oddelka za tekstilstvo Univerze v Ljubljani, pa tudi jedro dodiplomskih in podiplomskih izobraževalnih programov s področja tekstilstva, ki jih ponuja Oddelek. Univerzitetni programi so trije, in sicer Oblikovanje tekstilij in oblačil, Načrtovanje tekstilij in oblačil ter Grafične in interaktivne komunikacije. Visokošolska strokovna programa pa sta Proizvodnja tekstilij in oblačil ter Grafična in medijska tehnika. Po končanem visokošolskem strokovnem ali univerzitetnem izobraževanju je študij mogoče nadaljevati na drugi in tretji bolonjski stopnji.

 

Oddelek za tekstilstvo Univerze v Ljubljani spodbuja ustvarjalno razmišljanje, projektno in skupinsko delo, tehnološko in umetniško raziskovanje in ustvarjanje ter povezovanje študentk in študentov različnih smeri. Podpira pripravo razstav in modnih revij, organizacijo simpozijev in delavnic, obiske sejmov ter študentsko in učiteljsko izmenjavo. Študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo so za svoje dosežke pogosto nagrajeni. Zato so modno oblikovanje, grafika in tekstilstvo pogumna in prava poklicna izbira.

Več na: http://www.vpisi.se/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.