Najboljša diplomska in magistrska dela

Predsednik Študentske organizacij Slovenije (ŠOS) Mitja Urbanc je danes slovesno predal nagrade avtorjem najboljših diplomskih in magistrskih del s področja izobraževanja in položaja študentov, ki so se prijavili na ŠOS-ov razpis. Prejeli smo 42 del, kar je preseglo pričakovanja ŠOS-a, tako glede števila kot tudi vsebine.

 

ŠOS je v začetku septembra objavil razpis za najboljše diplomsko oziroma magistrsko delo s področja izobraževanja in položaja študentov, s katerim je želel pokazati, so lahko ugotovitve, ki jih dokažejo v svojih diplomskih ali magistrskih delih – od aplikativnih rešitev do raziskovanja in kritične analize družbenih sprememb –, za različne organizacije še kako pomembne. »S tem razpisom smo želeli spodbuditi študente, da se odločijo za tematike, kako izboljšati položaj študentov na področju sociale, trga dela, visokem šolstvu, izobraževanju, saj bomo tudi v prihodnje objavljali tovrstne razpise. Ugotovitve in raziskave, ki ste jih avtorji navedli v svojih delih, bo ŠOS uporabil pri svojem delu in tako bo tudi vaš prispevek pripomogel k boljšemu zagovarjanju stališč študentov s strani ŠOS,« je na podelitvi dejal Mitja Urbanc.

 

Tričlanska strokovna komisija je ocenjevala raziskovalni del, uporabljeno metodologijo, primernost tematike, aplikativnost, podane rešitve, kritičnost, umeščanje problematike v samo študentsko sfero. Prejela je 27 diplomskih del, med katerimi so nagrade prejeli: Simon Nemec z diplomsko nalogo Vloga NAKVIS pri transparentnem delovanju javnih visokošolskih zavodov, Danijela Popovič, ki je obravnavala učinke ukrepov za povečanje vpisa v terciarne izobraževalne programe za deficitarne poklice in Katjuša Piber, ki je v svoji diplomski nalogi raziskovala vpliv hrupa na osredotočenost študentov pri pedagoški dejavnosti. Med 15 prejetimi magistrskimi deli oziroma diplomami po starem programu, pa so bili po mnenju tričlanske strokovne komisije najboljši Sabina Vlašič, ki je obravnavala Razvitost in usklajenost kompetenc diplomantov s pričakovanji delodajalcev, Nataša Vrh z magistrskim delom Predvidevanje razmer na trgu dela in analiza načrtovanja potreb po veščinah v Sloveniji ter Špela Mohorič, ki je v svojem magistrskem delu raziskovala vstop mladih na trg dela v Sloveniji.

 

Podelitev nagrad je simbolno potekala dan pred svetovnim dnevom študentov. Ta je posvečen dogodkom, ki so se zgodili 17. novembra 1939, ko so nacisti zavzeli študentske domove praške univerze. Več kot 1200 študentov so prisilno preselili v koncentracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili, univerzo pa zaprli in jo namenili v uporabo nemškim okupacijskim silam. Študentje iz vse Evrope so zbežali v London, kjer je mednarodni študentski svet 17. november razglasil za svetovni dan študentov. Svetovni dan študentov je sicer simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.