Najboljši slovenski študenti

Slovenska ekipa študentov je premagala 130 ekip z vsega sveta in znova osvojila veliko nagrado na tekmovanju raziskovalnih projektov s področja sintezne biologije.
Tekmovanje je potekalo na znameniti ameriški univerzi MIT v Cambridgeu. Letošnjega tekmovanja se je udeležilo še 130 ekip z vsega sveta, kar je največ doslej, pri čemer so sodelovale ekipe z najuglednejših svetovnih univerz, so zapisali na spletni strani Kemijskega inštituta.
Slovenske ekipe so bile na dosedanjih tekmovanjih od leta 2006 najbolj uspešne med vsemi, saj so že tretjič zmagale v absolutni konkurenci. Kot je pojasnil vodja projekta, Roman Jerala, so želeli pripraviti projekt, pri katerem bi lahko uspešno sodelovali tudi z računalničarji.
Zato so izbrali projekt, kjer bi lahko z vezavo proteinov na DNK izvajali tudi procesiranje informacij. Za eksperimentalno delo so porabili približno pet mesecev.
Ideja samega projekta je zelo enostavna, pojasnjuje: “Gre za to, da encime uredimo v linearno zaporedje na ta način, da nanje vežemo proteine, ki se vežejo na točno določena zaporedja DNK. Na ta način zaporedje DNK določa, v kakšnem vrstnem redu so povezani encimi.”

Zamisel ima po njegovem mnenju izjemno velik potencial predvsem za proizvodnjo zdravil, biogoriv, pa tudi drugih uporabnih spojin. Člani ekipe so dokazali, da je zamisel dejansko izvedljiva, poleg izboljšanja biosinteze pa ima njihov pristop zanimive potenciale tudi za procesiranje informacij.
V projektu so sodelovali študenti biokemije (Tina Ilc), mikrobiologije (Tina Lebar in Tjaša Stošicki), medicine (Nejc Tomšič), biotehnologije (Jernej Turnšek), biologije (Matej Žnidarič) ter študenti računalništva (Jure Bordon, Rok Češnovar, Mattia Petroni in Rok Pustoslemšek). Mentorji ekipe so bili raziskovalci s Kemijskega inštituta, EN-FIST centra odličnosti ter Univerze v Ljubljani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.