Prehranska dopolnila

Young Arab guy drinking protein shake from bottle at kitchen, copy space. Millennial Eastern man using meal replacement for weight loss, having sports supplement for muscle gain. Body care concept
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Prehranska dopolnila še danes pogosto veljajo za nekaj umetnega, nekaj nenaravnega. Marsikdo jih, nemalokrat zaradi napačnega navajanja medijev, povezuje s prepovedanimi poživili v športu. Vendar pa so lahko prehranska dopolnila koristna, ko z običajno prehrano zaradi različnih vzrokov ne uspemo pokriti vseh potreb po hranilih.

Kaj so prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila so skoncentriran vir posameznih, ali kombinacije različnih hranil, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek. Glede na sestavo so razdeljena na več skupin. Med glavne spadajo: vitamini in minerali, maščobne kisline, aminokisline, beljakovinski napitki, napitki za pred, med in po vadbi, dopolnila obroka, ploščice, probiotiki, itd. Na voljo so v obliki prahu, paketkov, kapsul, pastil, tablet, ampul, ki so velikokrat oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih priporočenih količinah.

Vsako prehransko dopolnilo mora imeti posebne oznake. Na embalaži je obvezna navedba »prehransko dopolnilo«, prav tako morajo biti navedena tudi  druga, zakonsko opredeljena opozorila, kot so »Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti.«, »Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.« in »Shranjevati nedosegljivo otrokom.«.

Strah pred uporabo je odveč

Zaradi zgrešene povezave med prehranskimi dopolnili in dopingom se jih pogosto drži oznaka, da so nevarna. Medtem ko se med doping uvrščajo večinoma zdravila, katerih zloraba je zdravju škodljiva,  prehranska dopolnila niso zdravila in predstavljajo posebno skupino snovi, ki jo natančno ureja zakonodaja Evropske Unije in z njo usklajeni slovenski predpisi. Njihova sestava in promet sta pod nadzorom pristojnega ministrstva in inšpektorjev.

Nepravilna uporaba prehranskih dopolnil

Kljub temu, da so na embalaži vsakega prehranskega dopolnila navedena navodila za uporabo, se pogosto držimo stavka: »več je bolje«, kar pri uživanju dopolnil ni priporočljivo. Ljudje tudi v zmoti pogosto mislimo, da so prehranska dopolnila kompenzacija za sicer neurejeno prehrano oziroma čudežno sredstvo za enostavno izgubo telesne maščobe. To seveda ne drži, saj so, kot sem že omenil, prehranska dopolnila le dopolnilo in ne nadomestilo uravnotežene in raznovrstne prehrane.

Komu so namenjena?

Če so bila prehranska dopolnila nekoč uporabljana predvsem s strani športnikov, je danes ravno obratno. Po prehranskih dopolnilih posega vedno več posameznikov, ki namenjajo pozornost svojemu zdravju in dobremu počutju in niso nujno fizično aktivni. Tako danes ni naključje, če v trgovini s prehranskimi dopolnili srečamo dedke in babice s svojimi vnučki, ki so prišli po omega 3 maščobne kisline, vitamine in minerale ali beljakovine sirotke v prahu. Še bolj zanimivo je dejstvo, da so velikokrat zelo poučeni o izdelkih in sestavinah, ki jih kupujejo in uživajo.

Za konec

Ne glede na to, ali uživamo prehranska dopolnila ali ne, je zelo pomembna urejena in raznovrstna prehrana. Kadar se odločite za uporabo katerega od prehranskih dopolnil, se o njem predhodno poučite. Naj vas ne bo strah povprašati prodajalca v trgovini, veliko kakovostnih informacij o sestavinah in njihovih učinkih lahko najdete tudi na spletni strani www.maxximum.si. Cena naj ne bo glavno vodilo pri izbiri in nakupu dopolnil. Višja cena še ne pomeni, da gre za boljši izdelek oziroma boljši končni učinek. Izbirajte preverjena prehranska dopolnila, kot so vitaminsko-mineralne formule, maščobne kisline omega 3, beljakovine sirotke v prahu, kreatin in podobne.

Uroš Sobočan, www.maxximum.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.