Primožič na čelu ESU

Z današnjim dnem je vodenje Evropske študentske organizacije (ESU) za eno leto prevzel Slovenec Rok Primožič. Rok Primožič, sicer diplomiran pravnik, ima že dolgoletne izkušnje v študentskem organiziranju, tako na nacionalni ravni kot mednarodno.  V letih od 2008 do 2009 je bil član odbora za visoko šolstvo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in nato leta 2010 tudi namestnik predsednice ŠOS. Delo Evropske študentske organizacije dobro pozna, saj je bil član izvršnega odbora, zadolžen za področje financiranja visokega šolstva in problematiko povezano z evropsko mobilnostjo in priznavanjem izobrazbe, zadnje leto pa tudi podpredsednik ESU. Vodenje ESU prevzema v zelo zaostrenih gospodarskih razmerah, zato bo svoje delo prvenstveno usmeril v zastopanje pravic študentov do javnega in kakovostnega visokega šolstva. Vlaganje v mlade in študente predstavlja investicijo v prihodnost, zato so varčevalni ukrepi, ki so usmerjeni v rezanje sredstev za visoko šolstvo, neprimerni in bi na dolgi rok povzročili nepopravljivo škodo za celotno EU, ne samo za posamezne članice. Izvolitev Roka Primožiča na mesto predsednika ESU je tudi priznanje delu slovenske študentske organizacije in njenih entitet, ki so med najbolje organiziranimi v Evropi.

 

Kot je na novinarski konferenci, ki je ob primopredaji poslov potekala na Bledu, povedal Rok Primožič, bodo v ESU nadaljevali s pripravo predlogov za ukrepe, ki bi izboljšali dostopnost izobraževanja, še posebej za skupine, kot so mladi iz socialno šibkejših družin, manjšine in podobno. Največ pozornosti bodo vsekakor namenili financiranju visokega šolstva ter prizadevanju za ohranitev oziroma dvig javnih sredstev, namenjenih visokemu šolstvu. Primožič je še poudaril, da predstavniki evropskih držav vedno omenjajo visoko šolstvo kot pomembno za izhod iz krize, a važno je, da  morajo tej retoriki slediti tudi ukrepi držav članic.

 

Poleg tega se bodo v ESU osredotočili tudi na prihajajoče volitve v Evropski parlament. Prizadevali si bodo, da bodo kandidati za evropske poslance v svoje programe vključili tudi svoje poglede na visoko šolstvo. Pozorno bodo spremljali bolonjski proces in nadzor držav, da bodo pravilno izpeljale ukrepe, h katerim so se zavezale ob podpisu bolonjske deklaracije, in bodo cilji tega procesa skladni s študentskimi zahtevami.

 

»Angažirano študentsko gibanje je se posebej pomembno v tem času, ko se položaj študentov in visokega šolstva nasploh slabša po celi Evropi in ko vlade pod pretvezami različnih varčevalnih ukrepov režejo sredstva za visoko šolstvo, uvajajo šolnine in posojila, znižujejo štipendije ter prenašajo stroške študija na študente. Študenti smo tisti, ki moramo biti najbolj glasni in  se moramo upreti varčevanju, ki nam jemlje prihodnost, ter odločno zagovarjati, da visoko šolstvo ostane javna dobrina in da mora država prevzeti odgovornost za njegovo financiranje. Zato bo to tudi moja prioritetna naloga,« je še dejal Rok Primožič.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.