Proti begu možganov z lastno inovativnostjo in povezovanjem

Država Slovenija postaja v očeh mladih izobražencev vse manj perspektivno okolje.

Bi šli delat v tujino?
Zato vedno več mladih diplomantov, inženirjev in doktorjev znanosti v želji po boljših delovnih pogojih, kvaliteti življenja, večjih izzivih, možnostih poklicnega razvoja in napredovanja odhaja v tujino. Slovenija namreč še vedno premalo vlaga v raziskave in razvoj (letno nameni le 1,4 % BDP, medtem ko Avstrija 2,5 % BDP, Finska 3,1 % BDP, Švedska 3,3 %; vir: Battelle  2011). Več kot 66 % anketirancev je na vprašanje Bi šli delat v tujino? odgovorilo pritrdilno (Vir: Finance: Lončar 2011).
Obeti tudi za prihodnost niso dobri, a vendar dnevno prebiramo zgodbe uspešnih podjetnikov, inovatorjev, raziskovalcev in znanstvenikov, ki jim je uspelo tudi v slovenskem prostoru. Slovenski inovatorji z mednarodnih tekmovanj prihajajo z medaljami (na mednarodnem sejmu inovacij SIIF 2012 so se predstavili slovenski inovatorji z desetimi inovacijami in prejeli osem medalj, vir: Finance, Barbara Škrinjar, 11. 12. 2012), znanstveniki s slovenskih univerz in z inštitutov so vključeni v projekte vrhunskih mednarodnih skupin (CERN, NASA), mladi podjetniki vsako leto uspešno predstavljajo svoje produkte v meki inovativnosti, Silicijevi dolini, nekatera slovenska podjetja pa so s svojimi visokotehnološkimi produkti postala vodilna globalna podjetja.

Lastna inovativnost in povezovanje

Za doseganje globalne konkurenčnosti je poleg lastne inovativnosti pomembno tudi povezovanje. V ta namen društvo IAESTE (www.iaeste.si) organizira dogodek IAESTE TECH s sloganom „Proti begu možganov z lastno inovativnostjo in povezovanjem“. V mesecu aprilu 2013 se bodo tako v sklopu projekta iTECH zvrstili štirje tematski sklopi s področja life science, civil engineering, tehnologij, podjetništva. V vsak sklop bodo vključena predavanja, kjer bodo študentom, kot ciljni publiki, predstavljeni raziskovalni, razvojni in podjetniški projekti. Govorci bodo predstavili stanje v Sloveniji kot tudi v svetu in bodoče smernice s svojega področja. Na potopisnih predavanjih bodo člani IAESTE Ljubljana, ki so že opravljali prakso v tujini, delili svoje izkušnje in nasvete o potovanju in opravljanju prakse v tujini. Na delavnicah bodo imeli študenti možnost pridobiti pomembne izkušnje, ki jim bodo koristile pri nadaljnji karierni poti. Organizirani bodo tudi ogledi najboljših podjetij v Sloveniji, kjer se bodo lahko obiskovalci pobližje seznanili z načinom dela, s strategijo in z zgodovino razvoja podjetja.

Projekt iTECH se bo zaključil z zaključno prireditvijo in drugim alumni srečanjem društva IAESTE.

Več o programu si preberite na spletni strani društva www.iaeste.si oz. na uradni Facebook strani projekta (ITECH IAESTE).

Udeležba na vse dogodke projekta iTECH je brezplačna !

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.