Prvi hackaton v Sloveniji z izzivi s področja pametnih omrežij in elektroenergetike

Prvi konec tedna v oktobru se odvija dvodnevno tekmovanje HackElect, ki ga na Fakulteti za računalništvo in informatiko organizirata podjetje Smart Com in Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV). Če želite sodelovati pri iskanju inovativnih rešitev na področju elektroenergetike in tehnologij pametnih omrežij in vas tovrstni izzivi motivirajo, potem je dogodek pravi za vas.

Pogovarjali smo se z Radošem Lipičarjem (Smart Com) in Radovanom Sernecem (EIMV),  ki sta tehnični vodji dogodka. Z nami sta delila misli o razpisanih tematikah, kaj bo po njunem mnenju največji izzivi ter pogledih na prihodnost omrežij.


Kateri izmed petih izzivov na hackahtonu ˝HackElect˝ bo po vajinem mnenju predstavil najbolj zanimive rešitve? 

RL: Z mojega vidika verjamem v izziv ˝IOT aware intelligent IP network’s behaviour predicition˝, ki bi lahko prinesel zanimive rezultate. Povezovanje  med različnimi viri podatkov, ki so prosto dostopni in zbrani s SmartNIM IoT senzorjI. Cilj omenjene tematike je implementacija algoritmov za določitev končne točke določenega IP omrežja.

RS: Izzivi so usmerjeni v dve domeni: IT rešitve ter podatkovna analitika. Obe področji sta v raziskovalnih krogih zelo aktivni. Pametna omrežja (peta tematika), zahteva zelo široko matematično znanje in znanje novejših programskih  orodij za obdelavo velikih količin podatkov in podatkovno analitiko. Za ta izziv predvidevamo nekaj zanimivih rešitev, zlasti z vidika porabe manjših virov (npr. procesorska obdelovalna moč za izpolnitev naloge).


Katera izmed tem je po vajinem mnenju najbolj kompleksna in lahko udeležencem predstavlja velik izziv pri iskanju rešitve? 

RL: Verjamem, da ˝Thermography /IR image processing methods for smart grids˝ lahko predstavlja  najvišjo stopnjo izziva. Razlog je pri določanju ključnih parametrov za določen opazovani predmet, kjer okolijski pogoji in fizične lastnosti predmeta vplivajo na končne rezultate. Ne glede na zahtevan izziv, pomembno je, da udeleženci HackElecta lahko opredelijo glavna načela za izvajanje rešitve za merjenje in nadzor nad opremo zaščitne stikalne naprave in drugimi napravami za prihodnost.

RS: Opis težavnosti pri izzivih je relativna, saj sem prepričan, da bodo ekipe zelo motivirane in bodo izbrale izziv, ki najbolj ustreza njihovim znanjem oziroma izkušnjam. Da bi premostili vrzel, ki obstaja do končnih prototipov, bomo primere predstavili z demo kodo in podatki. . Osnovne rezultate najboljših ekip lahko pričakujemo že v prvem dnevu dogodka.


Če bi se prijavili na ˝HackElect˝, kateri izziv bi izbrali in zakaj? 

RL: Najverjetneje bi se prijavil na 4. Izziv ˝IoT aware intelligent IP network’s behaviour prediction˝, pri katerem bi poizkušal najti ključne parametre in njihovo povezavo z odzivnostjo ter napovedjo  omrežja, ker je tematika usmerjena v vse vidike v zvezi z razumevanjem določenega vedenja glede kakovosti omrežja IT in njegovih SLA parametrov. 

 

RS: Sam osebnobi se prijavil na izziv številka tri ˝Scalar backend system implementation˝ in peti izziv ˝Smart metering electricity data analytics˝.  Na omenjenih izzivih se ekipa lahko ukvarja s predstavitvijo naravnih pojavov, ki jih vidimo v vsakdanjem življenju in to lahko predstavi širši publiki.


Kje vidita in kaj mislita, da je naslednji velik izziv na področju omrežij? 

RL: Obstaja veliko pobud v različnih sektorjih, z različnimi tehnologijami, kjer se razvoj in inovacije bistveno spreminjajo in preoblikujejo ˝igrišče˝ energetske platforme. Smart Com že vrsto let razvija različne sisteme, od ravnanja z brezžičnimi senzorji (virtualni itd.), platformami oblakov, IoT, do različnih prehodov in aplikacij (mobilnih, spletnih) ter sistemov za doseganje varnega in enostavnega upravljanja. Verjamem, da bo ustrezna kombinacija omenjenih sistemov predstavljala pomemben del vsake mreže pametnih omrežij. Poleg ustreznih podatkovnih obtožb (informacij), obdelave metodološke orkestracije v realnem času, je veliko vprašanje, kako to narediti na varen način.  Z reševanjem različnih nalog se vsak izziv na HackElectu ukvarja vsaj z enim od navedenih meril.

RS: Nahajamo se sredi  transformacije iz klasičnih,  centralno usmerjenih energetskih omrežij v decentralizirana, porazdeljena omrežja, ki temeljijo na kooperativni, lokalni inteligenci. . Takšna pametna energetska omrežja zahtevajo nove pristope za kontrolo  in nadzor.  Velik izziv predstavlja veriga od izvira do akcije, t.j. zbiranje ter obdelava podatkov v realnem času in sprejemanje odločitev na podlagi ogromnih podatkovnih nizov, za sprejemljivo ceno inz uporabo omejenih, zmernih procesnih virov. Razumevanje pridobljenih merilnih podatkov in sprejemanje pametnih odločitev, bodisi za optimalno nadzorovanje omrežja (npr. z najmanj stroški), ali napovedovanje morebitnih napak v omrežju, so vezani tudi na nekatere  predstavljene izzive HackElecta.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.