Računsko sodišče je na ŠOS dobrodošlo, članstvo v ŠOS brez obveznosti

Na Študentski organizaciji Slovenije so presenečeni nad izjavami predsednika Računskega sodišča dr. Igorja Šoltesa, ki šele ugotavlja ali lahko pregleda oziroma revidira poslovanje ŠOS.
Zakonska podlaga za to obstaja v Zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.

Računsko sodišče ima zakonsko podlago o nadzoru nad namensko porabo sredstev v 45. b členu Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. »Na ŠOS nikoli nismo nasprotovali nadzoru s strani pristojnih organov in tudi danes mu ne, tako lahko predsednik Računskega sodišča s svoje ekipo kadarkoli pride na ŠOS,« je poudarila predsednica ŠOS Katja Šoba in dodala: »Žalostno pa je, da zdaj na podlagi te Šolteseve izjave in pomanjkljivega poznavanja zakonodaje, nekateri posamezniki blatijo ŠOS in se ob tem naslanjajo prav na to izjavo.«

Na ŠOS so se odzvali tudi na izjave nekaterih posameznikov nad »obveznim« članstvom v ŠOS. Pojasnili so, da Zakon o skupnosti študentov določa, da se študenti združujejo v Študentsko organizacijo Slovenije, kar pomeni, da je ŠOS stanovska organizacija. To pa ne pomeni, da vsak študent postane član ŠOS, temveč zgolj to, da imajo študenti pravico, da preko ŠOS-a uresničujejo svoje pravice ter uveljavljajo svoje interese. Ob tem velja izpostaviti še, da Zakon o skupnosti študentov ne nalaga nikakršne obveze, da so študenti včlanjeni v kakršnokoli organizacijo, daje jim zgolj možnost aktivne in pasivne volilne pravice v organe ŠOS in njenih entitet ter do uresničevanja z zakonom določenih interesov študentov, ki se uresničujejo s pomočjo ŠOS.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.