SOCIALNO PODJETNIŠTVO: PRILOŽNOST ZA REŠEVANJE BREZPOSELNOSTI PRI MLADIH

Smiling nurse with face mask helping senior woman to walk around the nursing home with walker. Young lovely nurse helping old woman with surgical mask for safety against covid-19 using a walking frame in hospital corridor. Friendly caregiver and elderly patient walking in hallway wearing protective face mask during covid pandemic.
Foto: Ridofranz iz iStock

Zavod Socialni inkubator, ki deluje pod okriljem ŠOU-va v Ljubljani, je v študijskem letu 2011/12 izvedel projekt Socialno podjetništvo: Priložnost za pogumne!

Ob zaključku projekta v zavodu ugotavljajo, da je razvijajoče se socialno podjetništvo izrednega pomena, saj predstavlja priložnost za reševanje problematike brezperspektivnosti in brezposelnosti pri mladih.

KAJ JE SOCIALNO PODJETNIŠTVO?

Socialno ali, bolje rečeno, družbeno podjetništvo, je celostni pristop k izvajanju podjetništva, ki si ne zadaja samo finančnih ciljev, ampak tudi družbene in okoljske. Lahko bi dejali, da socialni podjetniki rešujejo družbene in okoljske probleme s podjetniškimi prijemi.

MLADE ZANIMA SOCIALNO PODJETNIŠTVO

Po besedah vodje projektov v Zavodu Socialni inkubator, Vasje Simića, je v projektu Socialno podjetništvo: Priložnost za pogumne! sodelovalo 250 udeležencev iz različnih družbenih skupin, od dijakov, študentov in brezposelnih oseb. Ti so v začetku marca nabirali izkušnje na mednarodni konferenci o socialnem podjetništvu v Ljubljani, na delovnem vikendu v CŠOD-u v Rovtah nad Logatcem so konec marca pridobili podjetniška in socialnopodjetniška znanja, ki so nujno potrebna za zagon podjetij, konec maja pa so na strokovni ekskurziji obiskali dunajski HUB, avstrijske akademike, ki raziskujejo socialno podjetništvo in ustvarjalce nagrade Social Impact Award ter se v Münchnu srečali z vodjo socialnopodjetniške akademije in vodjo projektov v tamkajšnjem podjetniškem centru. Predstavilo se jim je tudi eno najuspešnejših socialnih podjetij v regiji Hand-in. V času  trajanja projekta je zavod opravil tudi 160 ur individualnega podjetniškega svetovanja nosilcem socialnopodjetniških idej. Tomaž Stritar, direktor Zavoda Socialni inkubator, poudarja, da se ljudje na njih obračajo predvsem po informacije s področij poslovnega načrtovanja in financiranja: „Ob izvajanju projekta smo opazili, da med mladimi vlada veliko zanimanje za socialno podjetništvo. V njem vidijo priložnost  za zaposlitev in tudi nekaj več. Namreč vse, s katerimi smo prišli v stik prek naših projektov, to področje zanima predvsem zaradi vrednot, ki jih socialno podjetništvo zagovarja in spodbuja – to so solidarnost, poštenje, delavnost … Ugotovili smo tudi, da mladim idej za podjetništvo in socialno podjetništvo ne manjka, potrebujejo pa nekoliko več znanj in izkušenj s področja financiranja, timskega dela, vodenja, organiziranja projektov in podobnih podjetniških veščin, ki jih med šolanjem ne dobijo dovolj.“

 

POGLED NAPREJ

Jeseni bo Socialni inkubator nadaljeval z gradnjo skupnosti zainteresiranih za socialno podjetništvo, nosilcem poslovnih idej pa bo ponudil tudi prostor za delo. Da bi spodbudili to panogo v Sloveniji, razmišljajo tudi o podeljevanju nagrad za najboljše socialnopodjetniške ideje ter o zbiranju sredstev, ki bi jih podelili najboljšim podjetniškim skupinam. Še naprej bodo organizirali tudi različne seminarje in delavnice, razmišljajo pa tudi o organizaciji sejma, namenjenega socialnim podjetjem. Če te zanima socialno podjetništvo, se jim pridruži! Več na www.socialni-inkubator.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.