ŠOS je presenečena

Študentska organizacije Slovenije (ŠOS) je presenečena nad izjavami poslanca Socialnih demokratov (SD) Dejana Levaniča, ki brezpogojno podpira predlog Zakona o malem delu, ki ga sploh še ni.
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) je namreč pripravilo zgolj izhodišča na borih sedmih straneh, brez analiz in projekcije učinkov, ki jih je več kot 80 odstotkov sodelujočih v javni razpravi v celoti zavrnilo. »Da poslanec največje koalicijske stranke podpira predlog zakona, ki ga sploh še ni, potrjuje bojazen ŠOS, da je odločitev že sprejeta in da je socialni dialog zgolj taktični manever, kako študente peljati žejne čez vodo,« so ogorčeni na ŠOS.

Poslanec Dejan Levanič napačno interpretira tudi zahtevo ŠOS, da naj se zakonodaji na področju štipendij in dela študentov urejata vzporedno. ŠOS je že večkrat pojasnil, da to ne drži. Zahteva ŠOS je namreč bila, da se to ureja zaporedno, pri čemer naj se najprej uredi štipendijska zakonodaja in v praksi študentom podeli več in višje štipendije, šele nato lahko stečejo pogovori o omejevanju edinega študentskega socialnega korektiva, ki ga trenutno predstavlja študentsko delo.

Poslanec Levanič operira tudi z napačnimi podatki, ko pravi, da 30.000 študentov predstavlja 3,7 odstotkov delovno aktivne populacije, ki opravlja študentsko delo. »Ta izjava je spet ena v vrsti napačnih izjav, ki temeljijo na površnem poznavanju področja. V Sloveniji približno 110.000 študentov in 80.000 dijakov, torej celotna panoga študentskega dela predstavlja zgolj 3,7 odstotka celotnega trga dela,« je Levaniča popravila predsednica ŠOS Katja Šoba.

ŠOS zagotavlja poslancu Levaniču, da ŠOS ni izstopil iz socialnega dialoga, saj na področju socialnih vprašanj še vedno sodeluje v 1. delovni skupini Sveta Vlade za študentska vprašanja. Priprave sprememb na socialnem področju ŠOS ne razume kot pogajanj, ampak kot sodelovanje pri izboljšavi socialnega statusa študentov.

Poleg tega se ŠOS sprašuje, na podlagi kakšnih analiz in strokovnih podlag je poslanec Levanič »prepričan«, da bo zakon, ki ga še ni, povečal dostopnost do študija. Praksa države že nekaj let temelji na zmanjševanju pravic študentov (npr. ukinitev zdravstvenega zavarovanja glede na starost) in dijakov (npr. ukinitev 100 odstotne pravice do subvencionirane prehrane). Prav zaradi tega in nenehnega izkrivljanja podatkov, je ŠOS upravičeno skeptičen do namer MDDSZ in prepričan, da te namere nikakor ne bodo izboljšale dostopnosti do študija, temveč ravno nasprotno. »Da predlagatelj pripravi izhodišča zgolj na sedmih straneh, temelječih na izjavah posameznikov v medijih, brez analiz in predvidenih učinkov, po drugi strani pa študenti ponovno sami, namesto države, pripravijo konkretno analizo, jasno kaže na neiskrene namene MDDSZ,« so prepričani v ŠOS.

ŠOS prosi poslanca Levaniča in vse ostale, od ljudstva izvoljene poslance, da se poglobijo v »Dokument o celoviti ureditvi študentskega položaja v Sloveniji«. ŠOS že ves čas poudarja, da je potrebno pri urejanju študentskega dela upoštevati realno stanje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.