Spam ali nezaželjena pošta

Danes bo govora o Spamu oz po slovensko Nezaželjena pošta. Vsi, ki imamo poštne predale približno vemo zakaj se gre. Toda za splošno razgledanost, nekaj zgodovine in podatkov. SPAM po angleško je šunka v konzervi. Beseda se je prijela zaradi nekega skeča, kjer je neka gostilna nudila jedi, ki so vsebovale veliko šunke in je natakrica vseskozi govorila, spam, spam, spam…

oda današnji SPAM oz. nezaželjena pošta nima kaj dosti s tem. Predstavlja pa eno večjih težav spletnih ponudnikov. Čeprav se “zavedni” ljudje proti temu bojujejo že četrt stoletja, je z razvojem tehnologije tega vedno več. Tudi gospodarstveniki (beri: šefi) niso preveč zadovoljni s tem. Saj se za brisanje te nesnage zapravi veliko časa in tako gre veliko produktivnega časa dejansko v nič.

 

Lahko ločimo dve vrste nezaželjene pošte (gledano z ekonomskega vidika                         )

1.) Pošta, ki jo dobivamo od prijateljev v kateri je že 100x viden power point, ki kaže ene in iste nagice in ene in iste angelčke. Nekatera podjetja namerno blokirajo te vrste datotek da uslužbenci ne zapravljajo časa s tem, toda problem leži nekje drugje. Ljudje ki z veseljem to pošiljajo naprej, dajajo vse prejemnik v polje TO: oz. po slovensko ZA: tako dajo prosto pot vsakemu, ki je na listi da vidi njegov spletni naslov, da dela z njim kar hoče. Seveda ga poberejo tudi razni računalniški programi, ki jih nastavijo ljudje, ki spam potem dejansko pošiljajo.

 

Rešitev tega problema je seveda v tem da se daje prejemnike v polje BCC oziroma skriti prejemnik.

2.) Druga vrsta spama pa je tista, kjer prodajajo viagro, diplome in ponujajo kredite. Takšna vrsta spama je v Sloveniji in še nekateri drugih državah kazniva. Torej vas nekdo, ki je prejel vašo pošto v komercialne namene in se ni naročil na njo, lahko mirne duše prijavi tržnemu inšpektorju in ta vas oglobi za od 1 mio do 3 mio tolarjev. To je od 4166 EUR do 12500 EUR, jah treba se bo navadit na EU

Ta pošta pa večinoma prihaja iz azijskih držav, ki še nimajo tako strogih zakonov oz. težje nadzorujejo svoje omrežje. Nekaj je prihaja tudi iz ZDA.

Rešitev tega problema bi bila lahko naslednja: Pametni uporabnik (tukaj računam na vas, dragi bralci), ki bi pametno ravnal s svojim poštnim naslovom in zaračunanjem vsakega poslanega e-poštnega sporočila recimo 5 ali samo 1 tolar (to je 0,02 oz 0.004 EUR) in ko bi ljudje poslal 100.000 mailov bi se pač že nabral lep kupček denarja. Seveda bi pomagalo tudi če bi ljudje nehali kupovati viagre in podobne smeti preko teh oglasov. Za boljšo predstavo: Neki Avstralec (tam je to kaznivo, proizvajat nezaželeno pošto, ne biti Avstralec), je na Nizozemskem najel gručo 38 računalnikov in z njih pošiljal nezaželjeno pošto, oblasti so rabile 2 leti da so ga ujele. Zanimivi podatek pa je da je samo za vzdrževanje strežnikov plačal 38 MIO SIT letno!!! Torej je dobil še lep kupček denarja. Pri nas je cena originalne viagre 13.000 sit za 400 gramov (4 tabletke). Hitri kviz… koliko viagre je Avstralec prodal?

Torej problema še ne bo kmalu konec, proti temu se sicer vsak sam bori, pomagajo nam različni filtri, ki pa so bolj ali manj uspešni. Gmailov pobere 99% nezaželene pošte, medtem ko Siolov spusti marsikaj skozi. Največ pa je odvisno od nas uporabnikov. Lahko si omislite kakšen program proti temu, ali v Outlooku oziroma odjemalcu pošte nastavite filtre, ki bodo preverili pošto.

Če želite še več zvedeti o spamu si preberite članek na www.slo-tech.com, http://slo-tech.com/clanki/03040/03040.shtml .

 

Tina Pečan

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.