Ustvarjajmo darila sami

woman packing box with handmade candles. DIY gift concept. young woman entrepreneur earns on her creativity
Foto: yavdat iz iStock

V času obdarovanj se naše denarnice močno obremenijo, zato v teh dneh prav pridejo predlogi za doma narejena darila, ki so poleg tega, da so zelo poceni, za nekoga tudi neprecenljiva.
Doma narejena čokolada, obogatena z najrazličnejšim suhim sadjem in začimbami, lahko pritegne bistveno več pozornosti kot kupljena.

Pletenje nekateri jemljejo kot pravo tradicijo
Četudi smo med manj spretnimi, še ne pomeni, da ne moremo darila izdelati sami. Lepo darilo je tudi doma izdelana vaza, kozarec ali skodelica, ki jo porišemo in okrasimo po svojem okusu. Če pa imate radi izzive, poiskusite za darilo splesti rokavice brez prstov, ki jih je veliko lažje narediti kot tiste s prsti. Poleg tega so rokavice brez prstov še toliko boljša ideja, če jih imate namen podariti nekomu, ki cele dneve tipka po telefonu. Lahko pa preprosto naredite šal ali prtiček.

Zelo posrečeno darilo je tudi mešanica za pečenje
V steklen litrski kozarec za vlaganje po plasteh nasujemo 300 g moke, 130 g rjavega sladkorja, 110 g mletih orehov, lešnikov, mandljev, 110 g sesekljane temne čokolade in ščepec cimeta. Kozarec dekoriramo, zraven pa priložimo recept za kekse ali muffine. Lahko pa tudi sami spečemo slastne cimetove kekse in jih zložimo v škatlo, ki jo tudi lahko naredimo sami in jo ovijemo s pentljo. Podobno naredimo tudi domače likerje ali marmelade, ki jih damo v steklene kozarce ali steklenice in jih po želji tudi sami okrasimo. V steklene kozarce lahko vlijemo med, ki mu dodamo orehe ali cimet, vse skupaj pa lično okrasimo in zavijemo.

Snežne kroglice za velike in male otroke lahko izdelamo iz manjšega steklenega kozarca, v katerega vložimo iz fimo mase narejeno figurico, ki jo prilepimo z vodoodpornim lepilom na pokrovček kozarca. Vse skupaj napolnimo z vodo, bleščicami in perlicami, zapremo kozarček, pokrovček ovijemo s pentljo, na spodnjo stran pa prilepimo košček blaga, da narobe obrnjen kozarec ne bo drsel na podlagi. Iz fimo mase lahko naredimo tudi unikaten nakit, ki ga navežemo na vrvico ali laks.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.