Ustvarjajte si kariero že v času študija

Razmišljati o karieri, šele ko končaš študij in brez vseh izkušenj začneš iskati zaposlitev ter zakorakaš na krut trg dela, je stvar preteklosti. Za to je potreben dober načrt. Kariero si začnete graditi že s skrbno izbiro študijskega programa. Poleg študija se je potrebno dodatno izobraževati in si predvsem nabrati čim več različnih dodatnih izkušenj in znanj.  

 

Preizkusite različna dela

Študij je lepa priložnost, da se preizkusite na različnih področjih dela, ki niso nujno povezana z vašim študijem. Že tu se kaže sposobnost posameznika, kako uspe uskladiti študijske obveznosti, pridobivanje delovnih izkušenj ter prostočasne dejavnosti. Time management je pozneje v življenju zelo pomembna komponenta sposobnega posameznika, ki vpliva na gradnjo kariere. Z delovnimi izkušnjami spoznate trg dela, morda pridobite možnost dolgoročne zaposlitve ali možnost za napredovanje.

Nekatera študentska dela omogočajo le občasni zaslužek, zato raje izbirajte taka dela, ki vam omogočajo možnost zaposlitve po končanem študiju. Proti koncu študija izbirajte študentska dela, ki se navezujejo na vaš študij ali želeno področje dela, ki bi ga radi v prihodnosti opravljali profesionalno.

Boljši študentski servisi v Sloveniji ponujajo svojim članom potrdila o delu. To je dokument, ki ga študentski servis izroči študentu po koncu njegovega šolanja. Je dokazilo o opravljenem delu in pridobljenih delovnih izkušnjah preko študentskega servisa. Potencialnemu delodajalcu ga lahko priložite kot prilogo k prijavi za delovno mesto.

Ne pozabite zmeraj prositi za priporočila, ki vam bodo pozneje še kako prišla prav.

 

Dodatna znanja

Pomembno je tudi, da se poleg študija vsestransko dodatno neformalno izobražujete in s tem pridobivate dodatna znanja. V ta namen obiskujte čim več tečajev, delavnic, treningov. S tem tudi globlje spoznavate svoje ambicije in želje ter odkrivate nove sposobnosti.

Pridobiti si zaposlitev na podlagi lastnih izkušenj, znanj in sposobnosti je vsekakor nekaj drugega kot zaposlitev, ki se vam pač trenutno ponuja. Taka zaposlitev vam bo dala tudi večje osebno zadovoljstvo.

Izkoristite strokovne in poletne prakse. Potrudite se pri seminarskih nalogah ali diplomski nalogi in se povežite s kakšnim podjetjem, ki vam bo za to gotovo hvaležno. Delujte v študentskih, mladinskih in drugih prostovoljnih organizacijah, mladinskih ali lokalnih društvih, pri organizaciji ali pomagajte pri izvedbi raznih akcij, kulturnih ali izobraževalnih prireditev, srečanj, zabav, okroglih miz, ustanovitev solidarnostnih skladov in podobno. Tudi tovrstne izkušnje so neprecenljive.

 

Čeprav se sliši v teh časih malce utopično, je bistvenega pomena vaša lastna izbira delovnega mesta. O tem pričajo številni karierni centri za svetovanje.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.