V Slovenijo na študijski obisk prihajajo pedagoški delavci Severne Osetije – Alanije

Med 2. in 8. majem bo v okviru strokovne ekskurzije Slovenijo obiskalo 16 šolskih delavcev iz Severne Osetije – Alanije. V tej ruski republiki izvaja Slovenska filantropija programe že od leta 2004. Ekskurzije se bo med drugim udeležila tudi Ljudmila Dzutseva, ravnateljica nove osnovne šole v Beslanu, v kateri se uči večina otrok, ki so preživeli teroristični napad septembra 2004. Skupino bo neuradno spremljal tudi Azamat Taimurazovič Hadikov, podpredsednik severnoosetinskega parlamenta.

Strokovnjaki Slovenske filantropije, ki jih vodi dr Anica Mikuš Kos, že več kot deset let uspešno delujejo na Severnem Kavkazu. V Severni Osetiji – Alaniji so začeli izvajati programe takoj po tragediji, ki se je v mestecu Beslan zgodila na prvi šolski dan pred slabimi šestimi leti. Takrat je v terorističnem napadu skrajnežev iz sosednjih republik Čečenije in Ingušetije umrlo 334 ljudi, od tega 186 otrok.

Prvi program psihosocialne pomoči otrokom Beslana in drugim otrokom s psihosocialnimi težavami v Severni Osetiji – Alaniji je leta 2004 financirala vlada Republike Slovenije v okviru slovenske pomoči žrtvam Beslana. Poleg tega je Slovenska filantropija že izvedla vrsto programov razvijanje prostovoljnega dela v okviru osnovnih in srednjih šol. Te programe izvaja v treh severnokavkaških republikah – Severna Osetija – Alanija, Republika Ingušetije, Republika Čečenija. Programi so zelo dobro sprejeti. Med delom se je potrdilo, da lahko strokovnjaki Slovenske filantropije, ki črpajo izkušnje iz Slovenije in delovanja na področjih nekdanje Jugoslavije, učinkovito svetujejo svojim kolegom na Severnem Kavkazu, saj ima veliko skupnega s Slovenijo.

Med študijskim obiskom se bodo udeleženci seznanili z nekaterimi sistemskimi rešitvami na področju izobraževanja v Sloveniji. Med drugim bodo obiskali Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zunanje zadeve, veleposlaništvo Ruske federacije in vrsto šol. Slovenska filantropija jim bo predstavila tudi, kako slovenske državne ustanove in nevladne organizacije sodelujejo na področju izvajanja prostovoljskega dela otrok in mladih.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.