Varčevanja mladih

Generacije staršev današnjih študentov so imele pred 20 ali 30 leti podporo države oziroma družbe v vseh fazah odraščanja, izobraževanja, ustvarjanja materialnih osnov za življenje in delo. Danes so se te razmere spremenile. Mladi in starši morajo veliko prej začeti varčevati za prihodnost svojih otrok. Velikokrat je finančna situacija gospodinjstev ali posameznikov takšna, da konec meseca od osebnega dohodka ne ostane za varčevanje nič.

Vrste varčevanj
Banke nudijo na področju varčevanja vse več produktov, nekateri odpirajo osebne račune že otrokom in jim izdajajo plačilne kartice. Namen varčevanj za mlade je uresničitev zastavljenih ciljev mladih varčevalcev.
Oblike varčevanja:
– bančno varčevanje,
– obveznice,
– življenjska in druga zavarovanja,
– vzajemni skladi ter indeksni skladi (ETF),
– delnice,
– zlato,
– drugi bolj tvegani produkti (certifikati, opcije).

Postopno varčevanje
Strokovnjaki priporočajo postopna varčevanja, s katerimi je možno v različnih naložbenih oblikah (zajamčeni oziroma garantirani donosi, vzajemni skladi, delniški skladi) doseči dobre finančne cilje. Postopno varčevanje v primerjavi z enkratnim vplačilom zmanjšuje tveganje vstopa na trg ob nepravem času. Rezultati zadnjih nekaj desetletij kažejo, da so tisti, ki so prihranke nalagali periodično, enakomerno in dolgoročno, v povprečju ustvarili precej višjo donosnost od tistih, ki so nalagali enkratne večje zneske.
K varčevanju je potrebno pristopiti čim prej. Zelo pomembna je pravilna izbira varčevanja, saj se majhna razlika v donosnosti še kako pozna pri končnem privarčevanem znesku.
Kljub dejstvu, da študentje nimajo denarja na pretek, ga je vseeno pametno dajati na stran. Za kratkoročne cilje (npr. potovanje in šolnina) strokovnjaki priporočajo hranjenje denarja na bančnem računu. Za dolgoročne cilje pa ga je bolje razpršiti v več vzajemnih skladov.
Tako lahko z varčevanjem 35 EUR na mesec v 30 letih ob predpostavljeni desetodstotni povprečni letni realni donosnosti naložb privarčujemo 50.000 EUR.

Kako varčevati?
Najprej si je treba zastaviti realne finančne cilje. Kaj želimo doseči in v kakšnem času? Koliko tveganja dopuščamo? Ker so finance pomembno področje v življenju in odločajo o tem, koliko veselja ali skrbi bomo imeli v prihodnosti, poiščite najboljše strokovnjake s tega področja. Večje kot je tveganje, večji je lahko dobiček ali izguba. Strokovnjaki svetujejo mlajšim večjo izpostavljenost do delnic, ker si praviloma lahko privoščijo več tveganja, saj imajo na razpolago več časa.
Katera oblika varčevanja je za nekoga najbolj primerna, pa mora ugotoviti vsak sam.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.