Za ženske v znanosti

Young scientist looking through a microscope in a laboratory. Young scientist doing some research.
Foto: Likoper iz iStock

NACIONALNI PROGRAM »ZA ŽENSKE V ZNANOSTI«  

Program L’ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti« je v Slovenijo vstopil leta 2006. Od takrat dalje v okviru programa L’OREAL Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO vsako leto podelita enkratno štipendijo izbranim slovenskim raziskovalkam. Do sedaj, vključno z letošnjimi nagrajenkami, je štipendijo prejelo že enaintrideset izjemnih raziskovalk. Štipendistke prejmejo štipendijo v višini 5 tisoč evrov, ki jo lahko porabijo v poljuben namen.

Na letošnji enajsti razpis za nacionalne štipendije »Za ženske v znanosti« je prispelo 24 prijav. Ocenjevalno telo in Nacionalni odbor sta izbrala tri najboljša dela raziskovalk, ki so bile uradno razglašene na tradicionalnem dogodku »Za ženske v znanosti«, 16. februarja 2017. Štipendistke programa »Za ženske v znanosti« 2017 so postale biokemičarka Maja Marušič, farmacevtka Špela Zupančič in sintezna biologinja Tina Lebar.

RAZSEŽNOSTI PROGRAMA »ZA ŽENSKE V ZNANOSTI«/»FOR WOMEN IN SCIENCE«

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je del širšega partnerstva L’ORÉAL-a in UNESCO »For Women in Science«. Program »For Women in Science« nagrajuje znanstveno odličnost in opozarja na pomen žensk v znanosti že od svoje ustanovitve leta 1998. Je edini program, ki nagrajuje znanstveno odličnost žensk, ki delujejo v raznolikih okoljih, s podeljevanjem nagrad in štipendij ženskam z vsega sveta. Od začetkov je bilo v programu nagrajenih že več kot 2000 raziskovalk iz več kot 100 držav po celem svetu.

Kar se je v letu 1998 začelo kot L’ORÉAL-UNESCO nagrade »For Women in Science«, se je do danes razvilo v partnerstvo s tremi posebnimi programi podpore znanstvenicam.

1. Mednarodne nagrade L’ORÉAL-UNESCO »For Women in Science«

Nagrado L’ORÉAL-UNESCO vsako leto prejme pet vodilnih znanstvenic s petih različnih kontinentov. Doslej je nagrado L’ORÉAL-UNESCO prejelo že 87 odličnih znanstvenic, dve izmed njih, Elizabeth Blackburn in Ada Yonath, sta leto po prejeti nagradi prejeli tudi Nobelovo nagrado. Nagrada »For Women in Science« znaša 100.000 ameriških dolarjev. Kandidatke vsako pomlad predlaga mreža 2000 vodilnih svetovnih znanstvenikov, med katerimi so tudi slovenski. Med njimi nato izbira komisija vodilnih neodvisnih svetovnih znanstvenikov.

2. Mednarodne štipendije L’ORÉAL-UNESCO »For Women in Science«/International Rising Talents

Z mednarodno štipendijo sta že bili nagrajeni tudi dve Slovenki. Leta 2008 je bila med prejemnicami slovenska biologinja doc. dr. Maja Zagmajster, leta 2012 pa biokemičarka z doktoratom iz organske kemije dr. Vita Godec.

L’ORÉAL in UNESCO sicer z mednarodnimi štipendijami spodbujata znanstvene talente, mednarodno znanstveno sodelovanje in vzpostavljanje medkulturnih mrež. Prvo in drugo leto ustanovitve štipendij, torej leta 2001 in 2002, je slednje prejelo po 10 mladih raziskovalk. Od leta 2003 dalje mednarodne štipendije prejmejo mlade obetavne raziskovalke na doktorskem ali postdoktorskem študiju za raziskovalno delo v tujini.

Od leta 2014 se je projekt, v okviru katerega so izbrane mednarodne štipendistke, preimenoval v International Rising Talents. Skladno z razpisnimi pogoji se za mednarodno štipendijo lahko prijavi le ena izmed prejemnic nacionalnih štipendij »Za ženske v znanosti« iz posamezne države. Štipendistko, ki med tremi prejemnicami nacionalnih štipendij najbolj ustreza razpisnim pogojem za mednarodno štipendijo, predlaga nacionalni odbor.

 

Štipendistka se nato na pobudo odbora prijavi sama preko spletnega obrazca. Med vsemi prijavljenimi za mednarodno štipendijo jih mednarodna komisija v sestavi 12 članov, izbranih iz nacionalnih odborov »Za ženske v znanosti«, izbere 15. Vsaka izmed njih prejme štipendijo v višini 15.000 evrov.

3. Nacionalne štipendije L’ORÉAL-UNESCO

L’ORÉAL-ove podružnice in nacionalne komisije za UNESCO so oblikovale nacionalne programe, ki se jim je leta 2006 priključila tudi Slovenija s programom »Za ženske v znanosti«. Partnerja  slovenskega programa sta L’Oreal Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO. Nacionalne štipendije prejmejo domače raziskovalke za raziskovalno delo na domačih znanstvenih institucijah. Prvi nacionalni program je sicer zaživel leta 2001 na Poljskem, danes pa živi že v več kot 50 državah po svetu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.