Zbrali smo se, da v en glas opozorimoDA SE NE STRINJAMO!!!

Demonstracij se je udeležilo 5.000 študentov in dijakov. Vseh udeležencev je bilo 40.000, iz vseh generacij. Kljub snežnemu metežu, premočenih čevljih, smo vztrajali do konca. ŠOS pa pripravlja nove akcije, s katerimi bo opozoril na nesmiselnost predlaganih vladnih reform na področju izobraževanja.

Največje zborovanje v samostojni Sloveniji doslej je potekalo pod geslom “Za socialno Slovenijo”. Prvič so se v nasprotovanju vladnim politikam združili dijaki, študenti, delavci, kulturniki, zaposleni v javnem sektorju, upokojenci in številni drugi nasprotniki reform.

Miha Ulčar, predsednik Študentske organizacije Slovenije, ki je požel največji aplavz, je s svojim prodornim glasom in desnico, dvignjeno v nebo, ki je dodatno poudarila vsako njegovo besedo, glasno povedal: “Študentje zahtevamo:
– brezplačno visoko šolstvo!
– zagotovitev osnovnih pravic socialno najšibkejšim!
– ohranitev študentskih pravic!
– spoštovanje za upokojence!
– zagotovitev osnovnih delavskih pravic!
– možnost nadaljevanja šolanja za vse slovenske dijakinje in dijake!
– socialni dialog!
– družbeni konsenz glede reform!
– Največji aplavz je požel predsednik Študentske organizacije Slovenije Miha Ulčar, ki je v svojem govoru izpostavil najpomembnejše razloge, zaradi katerih so se študenti in dijaki pridružili demonstracijam

Zdi se, da od lanske uvedbe večjega davka na študentsko delo, podražitve nepremičnin, do katerih mladi brez podpore staršev tako ali tako ne morejo priti, pomanjkanja postelj v študentskih domovih; reforme, ki jih še želi uvesti vlada, potisnejo v ozadje še tiste problematike, ki še niso rešene in s takšnim načinom niti ne bodo. Zameglile jih bodo nove napovedane reforme, ki jih bodo pravtako kot dohodninsko uvajali postopoma. In napovedali nove, da se bomo ukvarjali s prihajajočimi in ne tekočimi problematikami.

A si želimo kakovostne jumbo plakate ali si želimo kakovostne programe na univerzah?
Ne moremo prezreti osebnih interesov kreatorjev vladnih politik, ki so hkrati ustanovitelji in lastniki svojih zasebnih šol. To načelo bo pripeljalo do tega, da bodo univerze svoj denar namenjale v marketing za pridobitev novih študentov in ne v kakovost svojih programov.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.