Zimska šola: Razvoj aplikacij na verigah blokov

Uspešno se je zaključila še ena »Zimska šola: Razvoj aplikacij na verigah blokov«. Mladi talenti so na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) predstavili svoje rešitve, ki bi omogočale sodobno obliko plačevanja po povzetju z uporabo pametnih pogodb in tehnologijo verige blokov.

Zmagovalna ekipa je ponudila povsem novo smer v razvijanju te ideje, zato smo ji s ponosom podelili nagrado 1.000,00 EUR.


Tehnologija veriženja blokov (ang. blockchain) se obravnava kot druga internetna revolucija oz. eno od najpomembnejših inovacij na področju internetnih tehnologij v zadnjem desetletju. Priča smo »virtualni zlati mrzlici«, ki blockchain postavlja v ospredje dnevnih finančnih, tehnoloških in splošno-informativnih novic. Omenjena tehnologija pa niso zgolj kriptovalute in bajni zaslužki, temeč je temelj novim konceptom, ki spreminjajo ustaljene poslovne procese, nudijo nov tehnološki napredek ter prostor za inovativne tehnolške pristope. Med koncepti so trije v ospredju: (1) decentralizirano in distribuirano upravljanje s podatki v obliki javno dostopnega dnevnika ali glavne knjige (ang. ledger), ki služi kot distribuiran in repliciran register zapisov; (2) pametne pogodbe, ki so programljive pogodbe zapisane v verigah blokov, kjer se samodejno izvajajo ob določenih pogojih oz. prožilcih ter se izvedejo glede na vnapej programljiva dejstva; hkrati so javno dostopne in niso pod vplivom tretjih oseb; ter (3) decentralizirane aplikacije, ki so centralne strežnike zamenjale za verigo blokov in pametne pogodbe.

Na Inštitutu za informatiko, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, želijo približati razvoj pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij temelječih na verigah blokov, študentom, ki želijo obdobje brez predavanj izkoristiti tudi za širitev svojih znanj. V ta namen so organizirali zimsko šolo razvoja spletnih rešitev s tehnologijo veriženja blokov. Na zimski šoli so spoznali blockchain osnove, pametne pogodbe, Etehreum platformo, solidity programski jezik, decentralizirane aplikacije, web3.js, meteor ter IBM Hyperledger Fabric platformo.

Zimsko šolo so priredili pod pokroviteljstvom Nova KBM ter v sodelovanju z IBM Slovenija. Potekala je 3 tedne.

Izbrane kandidate so porazdelili v skupine s tremi člani, ki so po uvodnih predstavitvah in predavanjih med seboj tekmovali pri načrtovanju in razvoju prototipne rešitve za bančno storitev, ki je temeljila na tehnologiji blockhain, pametnih pogodbah in decentraliziranih aplikacijah.

Na končni predstavitvi prototipnih rešitev je najboljša ekipa dobila denarno nagrado ter možnost plačane poletne prakse v NKBM oziroma redne zaposlitve po zaključku študija. Komisija je bila sestavljena iz predstavnikov UM FERI, Nova KBM d. d. ter IBM Slovenija.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.