Avatar, po vsem tem času? Vedno

Avatar se vrača v kina po trinajstih letih
Foto: on avatar

Avatar je svojo premiero doživel pred trinajstimi leti, zdaj pa se v pričakovanju nadaljevanja vrača na velika platna. Morda bo prav trinajstica tista srečna številka za najbolj dobičkonosen film v zgodovini, saj se je njegovo nadaljevanje čakalo kar nekaj let. Je Avatar sploh še aktualen, si ga je vredno še enkrat ogledati v kinu, ali gre zgolj za marketinški trik, da se na prvem mestu zaslužkarjev še bolj oddalji od konkurence?

Avatar prihaja po trinajstih letih

O filmu Avatar je bilo napisanega že toliko, da bi lahko ustvarili svojo knjižnico. V zadnjih letih je postalo kar nadvse popularno rahlo sovraštvo do filma Jamesa Camerona. Ob takratnem izidu je režiser filmov, kot so Titanik, Osmi potnik 2, Brezno in Terminator 2, pojasnil, da so bile navdih za Avatarja vse knjige, ki jih je kadar koli prebral. Prav tako bi lahko bili jasni navdihi tudi Pleše z volkovi, FernGully, Lawrence Arabški in Mož, ki bo postal kralj. Vsi si delijo osnovno zgodbo posameznika, ki začne spoznavati tuje ljudstvo, ta pa ga sčasoma sprejme medse. Želja človeka, da nadzoruje vse, kar je živega in hkrati počne vse za zaslužek, sta prav tako med glavnimi motivi Avatarja.

Sporočila so poznana in četudi je Avatar ponudil še nevideno, se je močno naslanjal na že (pre)večkrat videno, da bi ga mnogi imeli za enega najboljših filmov vseh časov. Dvoma o tem, da gre za revolucionarni projekt, ni. So pa dejstvo, da gre kljub senzacionalni podobi za že videno zgodbo, uporabili mnogi, ki mislijo, da si Avatar določenih rekordov ne zasluži.

Sam Worthington kot Jake Sully v originalnem Avatarju
Sam Worthington kot Jake Sully v originalnem Avatarju Foto: on avatar

Avatar ni Lance Armstrong in kot tak nikoli ni uporabljal posebnih pripomočkov za skok na vrh. Tega, da je na vrhu, filmu ne more zameriti nihče. Avatar je prvi in še kar nekaj časa verjetno tudi bo, še posebej, ker je tu njegov ponovni izid. Bil je oziroma še vedno je, eden najbolj pomembnih filmov v zadnjih petdesetih letih, saj je dokončno dokazal, kaj zmore filmska industrija. In po trinajstih letih, nabiranju določenih pričakovanj, so na mestu dvomi, ki jih ima tudi sam režiser. »Veliki, dragi filmi morajo zaslužiti veliko denarja. Živimo v svetu po covidu, sredi pretočnih platform. Morda take številke ne bodo nikoli več videne. Kdo ve? Vse skupaj je pod velikim vprašajem,« je v intervjuju za Entertainment Weekly povedal režiser James Cameron.

Si gledalci želijo preproste zgodbe izpeljane gigantsko?

Po uspehu filma Top Gun 2, ki je prišel 36 let po prvem delu, in Jurskemu svetu: Prevlada, kot edinima filmoma s preko milijarde zaslužka, je morda na mestu predvidevanje uspeha filma Avatar: Pot vode. Top Gun 2 je zaslužil 1,46 milijarde dolarjev, Jurski svet: Prevlada pa bo še ta vikend prebil 1 milijardo. Sledita jima Doktor Strange v Multivesolju norosti in Minioni: Grujev vzpon, ki sta kot edina prebila mejo 900 milijonov dolarjev. Z izjemo letalske uspešnice si ostali filmi delijo slabšo kakovost in ocene. Kljub temu se zdi, da si želijo letos gledalci spektakla, ki jim je poznan. Vrnitev na Pandoro bi lahko bila že ob izidu prvega dela odlična, nadaljevanje pa je lahko dvorezen meč. Si dejansko gledalci želijo vrnitve na Pandoro in je moč nostalgije Avatarja tako izrazita ali pa bo to za mnoge dokaz, da jim že sprva ni bil všeč.

James Cameron in ekipa igralcev iz prvega Avatarja, ki bo decembra prinesel še nadaljevanje
James Cameron in ekipa igralcev iz prvega Avatarja, ki bo decembra prinesel še nadaljevanje Foto: on avatar

Kot mnogokrat pri umetnosti, predvsem filmih, to ni niti malo pomembno. Avatar srčno pričakujejo tisti, ki ga pričakujejo zaradi tega, ker jim je bil leta 2009 (ali kasneje) všeč. Vrnitev na Pandoro, ki smo jo videli pred trinajstimi leti, je končno tukaj. Čakalo se je dolgo, čeprav se zdaj zdi, da je bilo to dve leti nazaj. James Cameron in ekipa se vračajo najprej v ponovnem izidu prvega dela, decembra pa lahko pričakujemo Avatar: Pot Vode.

Marsikdo bo v naslednjih mesecih Avatarja videl prvič in dejstvo po toliko letih še vedno ostaja, vredno ga je videti na velikem platnu. Ker je eden največjih vseh časov, tako ali drugače. Avatar naj se gleda na največjem ekranu, ki omogoča popolno predajo fantazijskemu svetu.

Avatar | re-release | v kinu od 22. septembra

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDanes je vlak zastonj!
Naslednji članekJavor Škerlj Vogelnik: »Enemu in istemu sporočilu lahko prisluhnemo vsaj iz štirih različnih zornih kotov«

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.