10 najbolj poslušanih pesmi 2023

Najbolj poslušane skladbe leta 2023
Najbolj poslušane skladbe leta 2023 Foto: gustavofrazao iz iStock

Spotify je ob koncu leta 2023 objavil lestvico najbolj poslušanih pesmi v tem letu. Spodaj najdeš seznam teh pesmi in kako so nastale. Ali si jih že poslušal?

1. Flowers – Miley Cyrus

Najboljša pesem leta, ki je podirala rekorde, je pesem Miley Cyrus »Flowers«, ki je imela neverjeten zagon že od izida in ima zdaj že več kot 1,6 milijarde prenosov po vsem svetu. Cyrus je pesem napisala skupaj z Greogoryjem Aldae Heinom in Michaelom Pollackom. »Flowers« je pop pesem z vplivi disca in funka, za produkcijo pa sta poskrbela Kid Harpoon in Tyler Johnson. Založba Columbia Records je 12. januarja 2023 izdala pesem »Flowers« kot glavni singel albuma. Pop pesem z vplivi disca, rocka in funka v besedilu izraža, da po razhodu dekle ne potrebuje več nikogar, da bi lahko živela neodvisno in polno življenje.

Miley Cyrus - Flowers (Official Video)

2. Kill Bill – SZA

Na drugem mestu je skladba »Kill Bill«, ki jo izvaja SZA. Pesem je dobila naslov po filmski duologiji Ubila bom Billa (Kill Bill, 2003-2004). Besedilo pesmi, ki odraža zaplet iz filmov, govori o fantaziji SZA, da bi iz ljubosumja ubila nekdanjega fanta in njegovo novo dekle.

»Kill Bill« je skladba R&B, ki temelji na srednje hitrem tempu, ritmu in melodiji. Na pesem je vplival podžanr boom bap hip hopa, podpirajo pa jo kitare, basovska linija in flata. Kritiki so pesem pohvalili zaradi odkritega raziskovanja SZA nefiltriranih, nasilnih čustev. Njene fantazije o umoru so se jim zdele skrajne, vendar do neke mere razumljive, saj so v ozadju čustva o tem, da je treba za ljubezen storiti vse, kar je potrebno.

SZA - Kill Bill (Official Video)

3. As it was – Harry Styles

»As It Was« Harryja Stylesa je tretja najbolj poslušana pesem v letu 2023. Harry Styles je 23. marca 2022 napovedal naslov svojega tretjega studijskega albuma Harry’s House. Naslov glavne pesmi je »As It Was«, ki je izšla 1. aprila 2022. Pesem govori o metamorfozi in spremembi perspektive.

Harry Styles - As It Was (Official Video)

4. Seven – Jung Kook

Na četrtem mestu je Jung Kook s skladbo »Seven (skupaj z Latto)«. »Seven« je povsem nov solo singel Jungkooka iz skupine BTS, ki je izšel 14. julija 2023. Pred tem je Jungkook objavil nekaj samostojnih skladb, med drugim »Still With You« in »My You«.

Pesem »Seven« je skladba, ki spretno združuje ritem, zvok in vzdušje. Skladbo odlikujejo preprosta melodija, topel zvok akustične kitare in ritem. Stil glasbe je »UK garage«, žanr elektronske glasbe, ki se je pojavil v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja v Združenem kraljestvu. Ti elementi skupaj ustvarijo edinstveno in zanimivo glasbeno izkušnjo, nato pa nastopi Jungkookov nežen glas, ki vse skupaj odlično poveže.

정국 (Jung Kook) 'Seven (feat. Latto)' Official Performance Video

5. Ella Baila Sola – Eslabon Armado ft. Peso Pluma

Na petem mestu sta Eslabon Armado in Peso Pluma z pesmijo »Ella Baila Sola«. Pesem je posebna, ker je besedilo pesmi postalo viralno, še preden je bila pesem izdana: zlasti popularna je vrstica »Compa Qué le parece esa morra?«. Ella Baila Sola je čudovita pesem o fantu, ki se zaljubi v dekle, ki pleše pred njim. Ko jo prvič vidi, se zaljubi v njeno popolno telo in lepe oči. Pogumno se ji približa in takoj izjavi, da bo čez nekaj dni postala njegovo dekle.

Ella Baila Sola - (Video Oficial) - Eslabon Armado y Peso Pluma - DEL Records 2023

6. Cruel Summer – Taylor Swift

Na šestem mestu je bila Taylor Swift s skladbo »Cruel Summer«. Taylor Swift je napisala pesem o burnem romantičnem razmerju, ki se odvija v poletni kulisi. Besedilo opisuje osebo, ki se zaljubi v slabega fanta in doživlja intenzivne, boleče dogodke v svojem osebnem življenju. Kljub občutku negotovosti in zavedanju morebitne bolečine pevka upa, da bo njuna ljubezen premagala tudi najtežje ovire in da bo njuno razmerje preživelo.

Naslov pesmi se nanaša na »kruto poletje« leta 2016, ko se je Taylor Swift soočila s kritiko javnosti po sporu s Kanyejem Westom in Kim Kardashian zaradi raperjevega besedila »Famous« in po sporu s Calvinom Harrisom po koncu njunega razmerja.

7. Creepin’ – Metro Boomin ft. The Weekend & 21 Savage

Na sedmem mestu je bila pesem »Creepin’«, ki jo izvajajo Metro Boomin, the Weeknd in 21 Savage.

Tema pesmi »Creepin’« je nezvestoba in izdaja. Pesem pripoveduje zgodbo o moškem, ki vara svoje dekle z drugo žensko, ki je prav tako v razmerju. Ne želi vedeti, ali ga ona izigrava ali pa ga ljubi bolj kot svojega fanta. Želi le, da to ostane skrivnost in da uživa v tem trenutku. Zaveda se tudi posledic svojih dejanj, vendar mu je vseeno. Zasvojen je z vznemirjenjem in nevarnostjo, ki ju prinaša zavajanje.

Metro Boomin, The Weeknd, 21 Savage - Creepin' (Lyrics)

8. Calm Down – Rema

Pesem »Calm Down« izvajalca Rema je pristala na osmem mestu. Pesem govori o pevčevi zaljubljenosti v dekle, ki ga je spoznal na zabavi, in o tem, kako ji je poskušal izpovedati svoja čustva. Pesem velja za največjo in najuspešnejšo pesem afrobeats v zgodovini. Kot pravi Rema, pesem govori o dogodkih, ki so ga takrat pripeljali do iskanja ljubezni, in o tem, kako je spoznal dekle, ki je odstopalo od drugih deklet, zato se mu je zdelo, da lahko preiskusi svojo srečo. Pogovarjala sta se in plesali, vendar mu njeni prijatelji niso dovolili, da bi se  ji približal, kar je uničilo vzdušje. Pozneje, ko jih ni bilo zraven, sta ostala v stiku in se našla. Pesem je zaradi privlačnega ritma in nagajivega besedila dobra za v klub.

Rema, Selena Gomez - Calm Down (Official Music Video)

9. Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol. 53

Na deveto mesto se uvrščata Shakira in Bizrrap s pesmijo »Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol. 53« Bizarrapov 53. glasbeni posnetek, ki je služil kot uradni videospot, je izšel 11. januarja 2023. V njem Shakira izvaja pesem v studiu, v ozadju pa pesem producira Bizarrap. Videospot se deloma oddaljuje od realizma, saj vsebuje animacijo, ki Shakiro in njen mikrofon prikazuje kot grobe risbe s svinčnikom, kar je poklon videospotu pesemi »Take On Me«.

Shakira je po razhodu z nekdanjim fantom Gerardom Piquéjem, s katerim ima dva sinova, posnela skladbo, ki temelji na tistem, kar se je dogajalo med njima in je prišlo tudi v javnost.. Ta pesem je poslovilni diss-track, ki je namenjen bivšemu.

SHAKIRA || BZRP Music Sessions #53

10. Anti-hero – Taylor Swift

Na zadnjem, desetem mestu, je pesem »Anti-hero« Taylor Swift. Pesem govori o Taylorini negotovosti in tesnobi, tako v javnosti kot zasebno. Opisana je kot trk sintpopa, nevrotične analize podobe in goste lirike, ki jih združujejo »metodična bobnarska zanka« in »utripajoči toni na klavirju«. Pesem je depresivno relativna, saj se Taylor ukvarja s strahom pred ničemer, tesnobo zaradi vsega in dvomom v tiste, ki jim najbolj zaupa. Pesem govori o prevzemanju odgovornosti – ali pa o pomanjkanju le tega. Taylor pravi, da je pesem vodnik po njenih negotovostih in trenutkih, ko se ne počuti kot človek.

Taylor Swift - Anti-Hero (Official Music Video)

 

Prejšnji članekPraznični koktejli, ki si jih letos moraš privoščiti: Recepti, ki navdušujejo
Naslednji članekRaziskave vesolja ne obetajo, zdaj grozijo še rakotvorne snovi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.