Poleg kofeina so TO najbolj učinkoviti dodatki za izboljšanje možganskih sposobnosti

The profile of man and in his head lot of pills. Headache treatment.
Foto: ADragan iz iStock

Kofein zagotovo spada med najbolj znana naravna poživila, s katerimi lahko začasno izboljšaš svoje možganske sposobnosti. A še zdaleč ni edin dodatek, ki ti lahko pomaga ohranjati osredotočenost. Prehrana namreč močno vpliva na znanje možganov in pomanjkanje določenih ključnih hranil lahko resno zmanjša kognitivne sposobnosti. Raziskave kažejo, da s specifičnimi naravnimi dodatki lahko izboljšaš delovanje možganov, kratko- in tudi dolgoročno. Poglej si, kateri so ti dodatki!

Omega-3 maščobne kisline

Te med drugim najdeš v ribjem olju in lanenih semenih. Gre za esencialne maščobe, ki so pomemben sestavni del celičnih membran v možganih. Poleg tega, da naj bi pomagale pri spominu in popravilu možganskih celic, pozitivno vplivajo tudi na splošno zdravje možganov. Raziskave pa kažejo, da z zadostnim vnosom omega-3 ublažiš padanje kognitivnih sposobnosti.

gel capsules, medicine, supplements
Foto: eliasfalla iz Pixabay

Vitamin D

Za vitamin D je splošno znano, da igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja. Možganske funkcije pri tem niso izjema. Znanstveniki so namreč našli korelacijo med pomanjkanjem vitamina D in možgansko prizadetostjo ter večjim tveganjem za nevrodegenerativne bolezni. Zato poskrbi za zadosten vnos vitamina D, med drugim z izpostavljenostjo sončni svetlobi ali ustreznimi dodatki (predvsem v zimskih mesecih).

young woman, meadow, lie
Foto: silviarita iz Pixabay

Kreatin

Če prihajaš iz sveta bodybuildinga ali pogosto zahajaš v fitnes, si za kreatin verjetno slišal v povezavi z večanjem mišične mase. A kot kaže isti dodatek izboljša tudi kognitivne sposobnosti. Možganom namreč pomaga zagotavljati energijo, izboljša pa tudi kratkoročni spomin in logično mišljenje. Nekatere raziskave opozarjajo, da je suplementacija s kreatinom posebno koristna za vegetarijance in vegane, ki imajo pogosto nižje naravne vrednosti kreatina.

Creatine vs. Brain Function | How to Boost IQ with Creatine (Legal Nootropic)- Thomas DeLauer

L-teanin

L-teanin je aminokislina, ki se nahaja v listih čajevca, in sicer v zelenem čaju. Njeni najbolj znani učinki so sprostitveni učinek in zmanjšanje stresa (ne da bi pri tem povzročila omotičnost). Ta aminokislina pa izboljša tudi pozornost in spomin. Predvsem v kombinaciji s kofeinom velja za priljubljen naravni dodatek za izboljšanje možganskih sposobnosti. L-teanin najdeš v obliki dodatka ali pa si privoščiš skodelico zelenega čaja.

Warm green tea on a wooden table.
Foto: kuppa_rock iz iStock
VIRhealth shots
Prejšnji članekZakaj sploh uporabljamo predpražnike?
Naslednji članekRecept za osvežujočo torto Yuzu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.