BioCamp v Baslu

Švicarski farmacevt Novartis, pod katerega generično enoto Sandoz sodi tudi slovenski Lek, te dni v Baslu gosti mednarodni biotehnološki kampus (BioCamp). Študente na BioCampu nekateri vodilni znanstveniki v panogi spodbujajo k izmenjavi idej, predstavljajo pa jim tudi podjetništvo in možnosti ustanavljanja biotehnoloških podjetij.

 

Na mednarodni BioCamp, ki letos že četrto leto poteka v Baslu, je bilo povabljenih 60 študentov iz 21 držav. Tokratni dogodek se osredotoča na inovacije in nove poslovne pristope v farmacevtskem sektorju. Kot zmagovalca regijskega BioCampa, ki je potekal v Sloveniji, sta se srečanja udeležila tudi Patricia Wildberger z Inštituta za biotehnologijo in biokemijski inženiring Univerze v Gradcu in Gašper Pustovrh iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

 

V Ljubljani je regijski BioCamp potekal maja, na njem pa se je zbralo 35 najboljših mladih znanstvenikov s področja naravoslovja iz regije Alpe-Adria. Ti so se preizkusili v prenosu znanja v praktično delo, pri tem pa so morali pokazati tudi dobro poznavanje poslovnega dela. Študenti bodo v teku tridnevnega dogodka v Baslu, ki se je začel v ponedeljek, obiskali nekatere od Novartisovih najnovejših laboratorijev, izkušeni strokovnjaki pa jim bodo predstavili možnosti ustanavljanja biotehnoloških podjetij. Udeleženci BioCampa bodo ideje razvijali v skupinah, žiriji strokovnjakov pa bodo zadnji dan predstavili v tekmovalnem programu izdelane študije primera.

 

Mlade raziskovalce je prvi dan BioCampa med drugim nagovoril izvršni direktor Novartisa Joseph Jimenez. Poudaril je, da je postopek odkrivanja in razvijanja novih zdravil dolgotrajen in drag, zato je ključnega pomena oblikovanje novih pristopov, predvsem pri načinu zdravljenja pacientov. Študente je v pogovoru z Jimenezom zanimalo, kako Novartis izbira področja, v katere želi vlagati. “Vlagamo predvsem v raziskave tistih bolezni, katerih delovanje poznamo, ne glede na obseg tržišča,” je poudaril Jimenez, ki je mesto izvršnega direktorja Novartisa prevzel leta 2010.

 

Z njim se je strinjal tudi vodja Novartisovega inštituta za biomedicinske raziskave v Evropi Dhavalkumar D. Patel. Pojasnil je, da so najboljši projekti v farmaciji tisti, ki rešujejo še nerešene medicinske težave, vendar pa mora biti pri tem prisotna visoka stopnja razumevanja samega mehanizma bolezni. Če tega ni, po njegovem mnenju tudi projekt, ki bi sicer reševal perečo in pogosto zdravstveno težavo, ne more biti uspešen. Zdravila prihodnosti bodo, kot je poudaril, reševala predvsem bolezni, povezane s staranjem, bolezni, ki so posledica nezdravega življenjskega sloga, in pa zdravstvene težave ljudi v državah v razvoju.

 

Mlade je k sodelovanju in k izmenjavi idej pozvala tudi direktorica Inštituta Friedrich Miescher za biomedicinske raziskave Susan Gasser. “Znanje in razumevanje sta ključna pri inovacijah,” je poudarila. BioCamp, ki je prvič potekal pred devetimi leti na Tajvanu, je kmalu prerasel v mednarodni forum, namenjen najboljšim študentom iz znanstvene sfere. Namenjen je učenju, izmenjavi idej in timskemu delu v hitrem tekmovalnem poslovnem okolju. BioCamp so v preteklih letih gostili v Tokiu, Hongkongu in Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts, tokratni forum pa je že četrti mednarodni BioCamp, ki poteka na sedežu Novartisa v Baslu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.