IAESTE

Kratica IAESTE pomeni The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience. IAESTE je neprofitna mednarodna organizacija, razširjena po vsem svetu, v kateri delujejo prostovoljci.

Izmenjava naravoslovnih in tehniških praks
V sistem IAESTE je včlanjenih okoli 80 držav širom sveta (izmenjava ni omejena samo na Evropsko unijo (seznam držav: http://www.iaeste.org/countries). Društvo se ukvarja z izmenjavo samo naravoslovnih in tehniških praks. »Sodelovanje med IAESTE društvi deluje po pravilu vzajemnosti – če hoče študent npr. v Brazilijo, potem moramo mi (aktivni člani v društvu) pridobiti podjetje v Mariboru, ki bo sprejelo na prakso študenta iz Brazilije. IAESTE v Mariboru ima že 15-letno tradicijo, mednarodna mreža pa obstaja že 60 let. Z nami sodelujejo tudi največja podjetja v industriji, kot so Microsoft, IBM, Apple, National instruments, BMW, Volkswagen ipd.,« Uroš Orešič, podpredsednik IAESTE LC Maribor. Razlika med IAESTE in Erasmus je v tem, da pri IAESTE študentu prakso poiščejo organizatorji in vse prakse so plačane glede na standard v tistem mestu (npr. v Mariboru 500 €, v Ljubljani 600 €, na Dunaju 1000 € na mesec).
Uroš Orešič, podpredsednik IAESTE LC Maribor, nam je povedal zanimivost lokalnega komiteja (LC) Maribor: »IAESTE v Mariboru zadnja leta neverjetno raste tako v številu članov kot v številu praks na voljo (leta 2010 smo pridobili 4-krat več praks kot v 2009, letos jih imamo skoraj 3-krat več kot preteklo leto.«

Trenutne izmenjave
V društvu IAESTE imajo dva programa izmenjave: redni in izredni (unused) program. Za v redni program se morajo študenti prijaviti v društvo do 1. 1. tekočega leta – izpolnijo prijavnico (svoje želje in sposobnosti) in plačajo članarino (letos le-ta znaša 45 €). Potem se napravi test tujega jezika in glede na poseben kriterij (povprečna ocena, letnik študija, …) se ustvari rangirna lestvica. Izredni (unused) program je za tiste študente, ki so zamudili rok za prijavo v reden vpis. V tej skupini so na voljo prakse, katerih podjetja niso pravi čas oddala pogodbe ali pa se je kaj zalomilo z dodeljevanjem prakse študentu. Unused prakse so skupne za več držav. Sistem unused deluje na principu “kdor prvi pride, prvi melje”. Tako študent, ko se odloči za eno prakso, svojo odločitev javi lokalnemu IAESTE društvu, ki takoj rezervira prakso.

Kaj načrtujete za prihodnje mesece?
»Glede konkretnih letošnjih praks pa vam žal ne morem pomagati, saj je to poslovna skrivnost. Načrtujemo delavnice za izdelavo CV in motivacijskega pisma, vzpostavitev kontakta med študenti in izbranimi podjetji ter nov projekt: IAESTE FirmenShuttle,« Uroš Orešič nadaljuje: »IAESTE FirmenShuttle je projekt, financiran s strani podjetij v Avstriji, in je na voljo samo študentom avstrijskih univerz in od letos dalje tudi študentom Univerze v Mariboru. Osnovna ideja IAESTE FirmenShuttle je izbrati najboljše študente (po mnenju podjetja, maksimalno 30) in jih odpeljati na poseben ogled podjetja. Tam je organiziran poseben sprejem, predstavitev, ogled in čas za pogovor z zaposlenimi. Izkazalo se je, da je ta projekt (v Avstriji delujoč komaj tretje leto) nadvse uspešen, saj so številni študentje bili kot rezultat srečanja povabljeni še na dodatne razgovore za delo. Sodelovanje na projektu je za študente brezplačno, zahtevano je le dobro znanje nemščine.«

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.