Na kulturo!

8. februarja, na Prešernov dan, ki velja za osrednji slovenski kulturni praznik, bo Slovenijo zopet razganjalo od kulture. Spomin na našega največjega pesnika, Franceta Prešerna, bomo namreč še enkrat več počastili s številnimi kulturnimi dogodki, na čelu katerih bo državna proslava, kjer podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

8. februar, dan, ko se je leta 1849 od nas poslovil dr. France Prešeren, je že tradicionalno rezerviran za kulturo, zato se ga drži ime slovenski kulturni (in državni) praznik. Prešernov dan sicer obeležujemo že od leta 1945, dela prost dan pa je postal šele po osamosvojitvi. Kar pa 8. februar v letu 2015 pade na nedeljo, od ekstra prostega dneva ne bo nič. A nič ne de. Namesto obžalovanja raje poglejte, kako lahko od praznika slovenske kulture inspomina na Franceta Prešerna odnesete največ.

 

Prešernovanje v Vili Prešeren na Bledu

Kulinarično-vinski dogodek bo pred Vilo Prešeren potekal od 11. ure dalje. Čeprav ne boste ”okušali” recitalov Prešernove poezije, pa boste slovensko kulturo okušali skozi želodec in sicer s kulinaričnimi dobrotami in slovenskimi vini, za ekstra začimbo pa bo poskrbela živa glasba.

Prešernov smenj 2015 v Kranju

Kranjski smenj bo potekal že trinajsto leto zapored in ta dan se bo Prešernov drugi dom spremenil v mesto, kot je bilo v 19. stoletju. Dogodek bodo z mestom soustvarjale folklorne skupine, kulturna društva in zavodi iz vse Slovenije, svoje pa bodo jasno pristavili tudi ”domačini”- Gorenjski muzej, Mesta knjižnica Kranj, Prešernovo gledališče in drugi varuhi etnološke dediščine. Obetajo se recitacije, pevski zbori, folklora, ”modna revija” oblačil iz 19. stoletja in obrti, lajnarji, vožnje s kočijo,… za še več kulturne izobrazbe pa bodo poskrbeli strokovni vodeni ogledi mesta.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije v Ljubljani

ZDUS vas tradicionalno vabi pod Prešernov spomenik, kjer bodo članice in člani združenja pričeli z deklamacijo točno ob poldnevu (12h). Uvod bo, kot veleva tradicija, pripadel Zdravljici, kdo bo pri tem nasledil Aleša Valiča pa še ne vemo. Vemo pa, da se je tradicionalni recital pod pokroviteljstvom dramskih igralcev začel leta 1984 in sicer kot boj za slovensko kulturno avtonomijo, ki jo je vse bolj načenjala nekdanja skupna država.

Prešernov dan na Ljubljanskem gradu

Ljubljanski grad tudi letos na obletnico smrti Franceta Prešerna najbolj mikavna dominanto v prestolnici dela še bolj mikavno za obisk, saj na ta dan od 10. do 18. ure ponuja, da se brezplačno povzpnemo na Razgledni stolp, si ogledamo stalno razstavo Slovenska zgodovina in Virtualni grad, ter se udeležimo vodenih ogledov.

Prešernov dan v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vas vabi, da slovenski kulturni praznik izrabite za brezplačen obisk njihovih muzejskih dogodkov, ki bodo potekali od 9. do 17. ure. Oglejte si slavnostne dvorane, grajske sobane, bogato zbirko orožja, tradicionalnih pustnih mask in glasbil ter razstavo o Gospodih Ptujskih.

Prešernova rojstna hiša

Če vam nič od zgoraj naštetega ne ustreza, pa še vedno lahko obiščete njegovo rojstno hišo v Vrbi na Gorenjskem.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.