10 najpopularnejših filmov leta 2023

Happy new 2023 year in cinema red seats. 2023 cinema and movie season concept. 3d illustration
Foto: Bet_Noire iz iStock

Leto 2023 nam je pokazalo, da se je občinstvo pripravljeno vrniti v kino dvorane. Zasluga za to gre fantastičnim filmom, ki so izšli v preteklih dvanajstih mesecih, kot so Brata Super Mario film in fenomen Barbenheimer. Kaj nam je povedal zaslužek filmov?

V nadaljevanju predstavljamo 10 najpopularnejših in najbolj gledanih filmov preteklega leta. V lestvico niso všteti filmi iz ponudnikov pretočnih vsebin, kot npr. Netflix, Disney+…

10. Ant-Man in Osa: Kvantomanija (Ant-Man and the Wasp: Quantumania)

Lestvica seveda ne bi bila popolna brez vsaj enega filma iz Marvelovega filmskega sveta (MCU). Na 10. mestu najpopularnejših filmov leta 2023, je tretji film iz trilogije Ant-Man. Kot prvi film v 5. fazi MCU, Kvantomanija nadaljuje sago o multiverzumu. V majhni dimenziji se Scott Lang (Paul Rudd) sreča s superzlobnežem, ki potuje skozi čas. Na svetovni lestvici je zaslužil 476,071,180$, od tega v Ameriki več kot 200 milijonov. Film je sedaj na voljo za ogled na pretočni platformi Disney+.

9. Elementi (Elemental)

Pixarjev trud leta 2023 je bil morda največje poletno animacijsko presenečenje. Po sprva bledih dobičkih, se je film Elementi obdržal in po vsem svetu zaslužil 496,307,013$, ter s tem postal legitimna uspešnica. Ljubezenska zgodba med ognjenim elementom in drugim na vodni osnovi, ponuja obilico šarma in animacije, ki kljubujeta fiziki, a hkrati ostajata spoštljiva do nje. Film ni popoln in njegova metafora za medrasne zmenke ne deluje, če o tem preveč razmišljamo, vendar še vedno velja za enega uspešnejših animiranih filmov preteklega leta.

8. Misija: Nemogoče – Maščevanje, 1. del (Mission: Impossible – Dead Rackoning Part One)

Gledalci in oboževalci že nekaj časa spremljamo Tom Cruisa, kako v vsakem novem nadaljevanju Misija: Nemogoče sodeluje v norih, smrti kljubujočih podvigih.

Sedmi del franšize ni razočaral, saj se je Cruise boril z morilcem v klavstrofobični ulici, ušel padajočim vagonom vlaka in se z motorjem popeljal s pečine, medtem ko smo spremljali pripoved o tem, kako umetna inteligenca ogroža družbo. Film je na svetovni lestvici zaslužil 567,535,383$.

7. Mala morska deklica (The Little Mermaid)

Rob Marshall se je podal globoko pod morje, da bi brezčasno zgodbo o Mali morski deklici pretvoril v film. Halle Bailey igra vsem poznano neustrašno morsko deklico Ariel, ki jo očara človeški svet. Ariel se zaljubi v čednega princa in z morsko čarovnico Uršulo sklene dogovor, v katerem v zameno za svoj čudoviti glas prejme par človeških nog.

Film je po svetu zaslužil kar 569,626,289$, od tega 297 milijonov dolarjev v Ameriki. Prejel je večinoma pozitivne kritike, zlasti za zvezdniško predstavo glavne igralke, vendar ni bil izjemen uspeh, za katerega so mnogi upali, da bo.

6. Spider-Man: Potovanje skozi Spider-svet (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

Dolgo pričakovano nadaljevanje leta 2018 z oskarjem nagrajenega animiranega filma Spider-Man: Novi svet, Spider-Man: Potovanje skozi Spider-svet prikazuje vrnitev priljubljenega Milesa Moralesa. Film spremlja Milesa, ko sreča Spider-Society, in pride v konflikt z njimi in novim zlobnežem.

Hvaljen zaradi svoje izvirnosti, humorja, srčnosti in osupljive animacije je film naredil tisto, kar večini nadaljevanj ne uspe: presegel je svojega predhodnika. Tudi iz vidika zaslužka je presegel prvega, saj je skoraj podvojil svoj mednarodni zaslužek in po vsem svetu zaslužil 690,516,673$.

5. Hitri in drzni X (ang. Fast X)

Hitri in drzni X
Hitri in drzni X, Hitri in drzni 10 ali Fast X Foto: on universalpictures

Najnovejši film sage “Hitri in drzni” spremlja novega antagonista, ki skuša zaradi smrti očeta uničiti Doma (Vin Diesel) in njegovo ekipo. Zaključek filma je bil za večino pravo razočaranje, kljub temu pa je film po vsem svetu zaslužil 704,875,015$.

4. Varuhi galaksije: 3. dejanje (Guardians of the Galaxy Vol. 3)

Marvelov labodji spev Jamesa Gunna je osupnil kritike in občinstvo. Nepogrešljivi glavni liki se morajo soočiti z norim in krutim Visokim evolucionarjem, medtem ko poskušajo rešiti Rocketovo življenje.

Ravno, ko je večina že mislila, da so dnevi slave MCU za njim, so se pojavili Varuhi galaksije, in dokazali, da je v Marvel stroju še vedno življenje. Film je prejel skoraj univerzalne pohvale in bil nedvomen uspeh v kinematografih, saj je zaslužil kar 845,555,777$ po vsem svetu. Film je grenko-sladka počastitev Varuhov, s čustvenim, a vzpodbudnim sporočilom, ki potrjuje, da so stripovski filmi več kot le glasne eksplozije in možje v pajkicah.

3. Oppenheimer

Christopher Nolan se je po dveletni odsotnosti vrnil na velika platna z biografsko mojstrovino Oppenheimer. Film ima izvrstno in izkušeno igralsko zasedbo. Glavno vlogo je prevzel Cillian Murphy, ob strani pa so mu stali še Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh in Robert Downey Jr. Zaplet filma sledi Oppenheumerjevemu življenju in se osredotoča na njegovo vpletenost v projekt Manhattan in varnostno zaslišanje leta 1954.

Oppenheimer je morda najboljši film Christopherja Nolana doslej. Film je prejel vsesplošno odobravanje kritikov in občinstva in je velik komercialni uspeh, saj je zaslužil kar 952,023,130$.

2. Brata Super Mario film (The Super Mario Bros. Movie)

Brata Super Mario film

Po začetnem negodovanju nad izborom neitalijanskega Chrisa Pratta za zelo italijansko vlogo Maria se zdi, da so se oboževalci zaljubili vsak napovednik, posnetek in sliko, ki je bila objavljena. Film ima dovolj elementov znane igre, da zadovolji nostalgične starejše oboževalce in mlade otroke. V natrpani vreči animiranih filmov, film Brata Super Mario izstopa kot največja animirana uspešnica leta 2023, saj je po vsem svetu zaslužil kar 1,361,367,353$.

1. Barbie

Barbie režiserke Grete Gerwig je nedvomno največji film leta 2023. V filmu, ki temelji na Mattelovi cenjeni lutki, Margot Robbie in Ryan Gosling igrata Barbie in njenega večnega in premalo cenjenega spremljevalca Kena. Dogajanje se osredotoča na “stereotipno” Barbie, katere mirno življenje v Barbielandu zmoti nenadna eksistencialna kriza. Da bi našla vir svoje bolečine, se Barbie v spremstvu Kena poda v resnični svet.

Barbie je kljubovala vsem pričakovanjem, prejela sijajne kritike in prinesla več kot milijardo mednarodnih zaslužkov, natančneje kar 1,441,820,453$. Film s prefinjenostjo in humorjem obravnava potencialno kočljive teme ter dokazuje, da imajo lahko filmi močan politični zorni kot in še vedno pritegnejo svetovno občinstvo.

Maša Kraljič

Junior novinar

Prejšnji članek5 načinov lajšanja kronične bolečine, ki so dobri za vsakega izmed nas
Naslednji članekKako je izumitelj klime pomagal Nasi in ameriški vojski
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.