Leto 2020: pogled nazaj

Leto 2020 je okoli, mi pa se spominjamo vseh trenutkov, ki smo jih preživeli in doživeli. Prvo leto novega desetletja z nami ni imelo najlepšega namena, ne moremo pa reči, da nas prvi meseci niso opozorili na 2020. Kljub mnogim trenutkom, ki so nas nasmejali, je leto zaznamoval koronavirus, o katerem smo slišali že preveč. Poglejmo si najbolj odmevne zgodbe leta 2020 z upanjem, da bo to leto lepše.

Tretja svetovna vojna

Začetek leta smo preživeli ob misli na tretjo svetovno vojno. Spraševali smo se ali 3. svetovna vojna že poteka in kaj si mladi mislimo o vojaškem roku. K sreči do (svetovne) vojne ni prišlo, a to je napovedalo zelo zanimivo leto, ki je sledilo.

Ali 3. svetovna vojna že poteka? (1. del)

Ali 3. svetovna vojna že poteka? (2. del)

Avstralski požari

Katastrofa, ki je zajela deželo tam spodaj, je pravzaprav zajela cel svet. Kaj kmalu smo ugotovili, da nas bo medsebojna pomoč drugim, ki trpijo, pripeljala zelo daleč. Zares tragičen dogodek so bili avstralski požari, ki smo jim sledili več mesecev.

Avstralija še vedno v plamenih

Avstralija ni Notre Dame

Ups, pozabili smo na Avstralijo in Koale

Kobe Bryant

Letos smo izgubili veliko oseb, ki so navdihnile naša življenja. Največji izmed vseh je bil Kobe Bryant, od katerega smo se poslovili z zapisom Dragi Kobe. Eden največjih košarkarjev vseh časov in predstavnik tistih, ki nikoli niso obupali. Mamba Out.

Dragi Kobe Bryant

Koronavirus

Vse od trenutka, ko smo ga opazili na Kitajskem, preko umirjanja napetosti s pregledom statistike, pa vse do danes. Koronavirus je najmočneje zaznamoval to leto in verjetno se strinjamo, ko rečemo, da ga imamo že poln ku*ac.

Koronavirus, ki straši svet

Kako koronavirus spreminja letalski potniški promet?

Kdo je res ustvaril koronavirus? Covid-19 in teorije zarote

Komentar: čas koronavirusa nas spodbuja, da razmišljamo o svoji prihodnosti

150 €

Približno sedem mesecev od začetka epidemije je slovenska vlada je podelila sedem paketov ukrepov oziroma pomoči. Študentje smo bili pomoči deležni enkrat in to v višini 150 €. Čakali smo in čakali, se spraševali, kako bo plačana najemnina in kdo bo dal hrano na mizo. Dočakali smo še 150 €, ki jih bomo videli v januarju leta 2021.

Komentar: Epidemija še poslabšala študentsko stanovanjsko problematiko. Smo res prezahtevni?

Komentar: 150 evrov ali Bili smo študentje

Komentar: Kaj bo s študentsko populacijo?

Menjava vlade

Ko smo že pri politiki, smo bili priča tudi menjavi vlade dan pred razglasitvijo epidemije. Vlado Marjana Šarca je zamenjala vlada Janeza Janše. Vse ostalo pa nam je že znano, razen če nimaš Twitterja, potem novico izveš malo kasneje.

Komentar: Kako je nova vlada vzela pozornost koronavirusu

Z višjimi poslanskimi plačami v boj z epidemijo

Skorajšnja menjava vlade

Ko so mnogi začeli gledati na nesmiselnost nekaterih ukrepov in izjav vlade, se je začelo govoriti o ponovni nezaupnici vlade. To naj bi sprožila opozicija, ki se ji je pridružil tudi DeSUS s Karlom Erjavcem na čelu. Koalicija ustavnega loka oziroma KUL pa bo morala na morebitno nezaupnico počakati, ker jim manjka nekaj glasov.

Rasizem

Z umorom Georga Floyda, ki mu je policist v ZDA kar 8 minut in 46 sekund klečal na vratu, so mnogi pridobili veliko več informacij o rasizmu in težavah, s katerimi se spopadajo ljudje po svetu. Smo si zapomnili njihova imena? Če si jih nismo, ni hudega. Kmalu smo videli, da Slovenije ne trga rasizem (čeprav jo tudi), ampak hud nacionalizem, ki ni tak, kot si ga želimo.

George Floyd: »Zapomni si moje ime.«

Od kod izvira rasizem?

Komentar: Ne rasizem, našo državo razdira nacionalizem

Rasizem močan tudi v italijanski modni industriji

Filmi, serije, knjige in igre

Veliko časa smo preživeli doma in redkokatera izbira je bila boljša kot gledanje filmov, serij ter igranje igric. Ko se je leto bližalo koncu, smo izbrali najboljše filme in najboljše serije. Da pa vse ni le pred svetlobo ekrana, smo veliko tudi brali in se izobraževali. Vse knjige, ki smo jih letos prebrali in naša priporočila, lahko najdeš na zavihku Knjige.

Najboljši filmi leta 2020

Najboljše serije leta 2020

Študentova zgodba: Pod vplivom

Da je bilo branje še bolj zanimivo, misteriozno in kar se da študentsko, smo poskrbeli tudi mi. Naša ekipa se je lotila nadvse zanimivega pisanja zgodbe Pod vplivom, ki jo lahko najdeš na naši spletni strani. Deset delov, deset piscev, ena zgodba. Ko prebereš enega, moraš tudi vse ostale.

Zaživel je naš Podcast

V letu 2020 se je vseeno zgodilo veliko lepega. Ena izmed teh stvari je naš podcast, ki ga lahko poslušaš v našem zavihku imenovanem Podcasti. Lahko se pozanimaš o študiju in posameznih fakultetah. Govori se tudi o filmih, knjigah, potovanjih, zabavi in še marsičem. Najboljše pa je to, da ga lahko soustvarjaš tudi ti. Pošlji nam sporočilo o tematiki, ki bi te zanimala ali pa kdo bi bil naš sogovorec.

? Tabu tema: duševno zdravje, 1. del

? Kaj vse se spremeni, ko postaneš študent?

Naj bo leto 2021 …

Naj bo odlično. Naj bo super. Naj bo veselo. Naj bo zdravo. Naj bo srečno. Naj bo polno ljubezni. Naj bo brez stresa. Naj bo polno denarja. Naj bo pozitivno (mogoče ne). Uživaj vsak dan kot da je zadnji in počni tisto, kar te veseli. Se beremo!

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekUnicef zbira sredstva za otroke na Hrvaškem
Naslednji članek5 stvari, ki se jih moraš znebiti v novem letu

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.